IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата у нас намаляват с 3% през извънредното положение

Апартаментите под наем поевтиняват по-бързо от жилищата за продажба, сочат данни на платформа за имоти

17:47 | 03.06.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата у нас намаляват с 3% през последните два месеца на извънредно положение заради усилията за овладяване на разпространението на коронавируса. Най-силно поевтиняват апартаментите във Варна и Бургас, сочат данни на платформата Оцениме.бг.

Във Варна цените на жилищата спадат с почти 6% спрямо периода 13 януари-12 март, а в Бургас е отбелязан спад от 4%, показват данните на платформата. По-големите разлики в цените на жилищата по Черноморието вероятно са отражение на сериозно засегнатия туристически сезон тази година, пишат авторите на доклада.

В същото време цените на апартаментите в София и Пловдив са сравнително стабилни от началото на годината до момента, като регистрираното понижение през последните два месеца е само с 1%. Сред големите градове у нас най-слабо понижение на цените на жилищата е отчетено в Русе – малко над половин процент в сравнение с периода 13 януари-12 март. Средна Средна

В същото време цените на апартаментите в Стара Загора са повлияни най-много от кризата с Covid-19 у нас, като средните обявени цени за продажба в града се понижават със 7%.

Според платформата все още е рано да се предвиди дали ще има следващ по-голям и сериозен спад на цените на жилищата. На този етап продавачите не бързат да смъкват цените. Те нямат спешна нужда да продават и обявените цени са претърпели само леко понижение. Купувачите, от своя страна, не искат да купуват в несигурни времена. Някои от тях се надяват на по-сериозни намаления в цените, които може и да не се случат, пишат авторите на доклада.

По-бърз спад на наемите

По данни на Оцениме.бг наемите у нас спадат по-бързо в сравнение с цените на жилищата за продажба, тъй като са по-ликвидни. Понижението на наемите в страната в месеца след 13 март до 20 април достига 9%.

След това обаче пазарът е започнал да се съвзема и в момента  квартирите в страната се предлагат на нива 6% по-ниски от тези преди началото на кризата. При сравнение на малко по-дълги периоди квартирите в България се обявяват на почти същите цени като преди кризата с Covid-19.

Засега е трудно да се каже дали наемодателите правят по-големи отстъпки при самото сключване на договор. Обявите, публикувани по време на извънредното положение, са на почти същите цени като тези през двата месеца преди това, пишат авторите на доклада.

Жилищата под наем поевтиняват най-много в Бургас – с 6%, следвани от софийските квартири със спад на цените от 4%. В Пловдив цените на наемите спадат с 1%, а във Варна - с половин процент. Наемите в Стара Загора запазват нивата си отпреди кризата, а в Русе те дори се повишават с 3%.  Среден Среден

Някои наемодатели намаляват размера на наема за периода на извънредното положение. Това важи както за стари наематели, така и при подписването на нов договор, сочат данните на Оцениме.бг

Друга интересна тенденция е навлизането на жилища, предлагани в платформи за краткосрочни наеми като Airbnb, на пазара за дългосрочно отдаване. Тези жилища обикновено са по-луксозни и това може да повлияе на цените на квартирите в по-високия клас, особено ако отново има периоди на блокаж на туристическия сектор в близките месеци.

Обявите за продажба намаляват наполовина

Броят на уникалните обяви за продажба на апартаменти намалява с 53% през периода 13 март-12 май спрямо 13 януари-12 март, показват данните на Оцениме.бг. Най-голям спад на обявите е отбелязан в София – 60%, следван от Стара Загора с 58%. В Пловдив спадът е от 46%, във Варна - с 45%, а Бургас - с  48%. Най-малко засегнат от шестте най-големи града у нас е Русе, където броят на обявите намалява с 40%.  Апартаменти Апартаменти

"С кризата се преустановиха огледите на жилищата и оценките на професионалните оценители. Covid-19 фактически стопира продажбата на жилища в България. Въпреки бързата реакция и адаптация на брокерите на недвижими имоти, които въведоха по-широка употреба на 3D огледи, сделки почти не се случват", пишат авторите на доклада.

И в шестте града, включени в статистиката на Оцениме.бг, се забелязва рязък спад на предлагането на жилища точно след обявяване на извънредното положение на 13 март. Причина за това са не само затрудненият процес при търсене на нов дом, но и недоверието у купувачите. Те не са сигурни, че ще запазят доходите си и предпочитат да изчакат с покупката.

Това се проявява и като спад в търсенето от страна на купувачите. Броят търсения на “имоти” и “апартаменти” в Google онагледява този намалял интерес за покупка, пишат авторите на доклада. Статистиката на Google trends обаче показва, че има известен ръст на търсенето през последните седмици. 

Тенденцията се запазва и при отдаването на апартаменти под наем, въпреки че мащабите са по-малки. В шестте големи града на България броят на апартаментите, обявени за наемане, е спаднал с 21% от началото на коронавирусната криза. Отново е сравнен броят обяви за продажба на апартаменти през два периода – от 13 януари до 12 март и от 13 март до 12 май.  Апартаменти Апартаменти

Най-силно засегната е Стара Загора със спад от 39%. Русе и Варна отбелязват понижение от 26%. В Пловдив броят обяви е намалял с 25%, а в София - с 20%. От шестте града само Бургас е отбелязал скромен ръст – 4% повече обяви.

Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти България виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
Веск
преди 2 години
Е да де ама нали в България не можем да печатаме пари. Трябва ЕЦБ да напечата и да ни даде. На нас не, на банките. Проблемът за мен е в свръхзадлажнялостта на планетата като цяло. Отделно 6 от най-залъжнелите държави в света били държави от Еврозоната. Ще печатаме пари, ще вземаме заеми, ще надуваме доларовия и евровия балон. Да де ама до кога? Дали може да е вечно? Ако парите нямат цена, щото всеки може да вземе заем колкото си ще и то без лихва това капитализъм ли е или комунизъм? Бачкаш колко искаш, а заем вземаш колко со щеш. Щото и в соца имаше лихви. А относно имотите до преди 10-15 години имаше закон -жилището струва около 100 месечни наема. После май станаха 200 наема. Сега какво - 300 наема ли? Инвестиция дето няма да се върне за 20 години при активна трудова дейност 40 години за един човешки живот не е инвестиция, а глупащина за мен. Не ангажирам никого. Ако вместо имот обаче у нас си купил да речем акции на Божков или Бобоков става още по-зле. Не говоря за фирми, че не е редно да помагаме да се сриват фирми тествани успешно на борсата. Та става интересно. Срив на цени не, но едни 20 процента надолу , колкото да изкараме някой лев от кризата що не. Пък и данъците трябва да се вдигнат поне за след първо жилище. Щото нали още не сме в комунизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
данъците са ниски, защото всеки държавен крадец се е нагушил с имоти... нима мислиш че сами ще се обложат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
red6
преди 2 години
Жалко, че няма мъже в управлението - да оправят данъците за НИ за второ, трето и т.н. жилище - да отиде на 2-3-4% процента от данъчната оценка да видим кон боб яде ли. Проблема със презастрояване, празни апартаменти, наемният пазар и всяка друга далаверка на "строителните предприемачи" ще се реши за дни :D И после колко брокерски сълзи ще има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Нека купувачите да не купуват,до края на годината,да видим ,какво ще стане с цените....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 4
Sandy
преди 2 години
Цените на жилищата в БГ при реално изповядани сделки са паднали с точно 30%. Обявените цени са едно, но отстъпките, които продавачите се принуждават да правят са големи. Такъв сериозен спад за толкова кратко време предвещава разрушително цунами в имотния пазар. Едната от големите имотни фирми се държи от роднина, който лежи по очи и реве. Утешавам го като му казвам, че след 10 - 15 години нещата може да се оправят и да почне да печели пак с хиляди на ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 11
xapoznai
преди 2 години
При количеството пари, което ще се напечата е смешно дори да се мисли за такива работи... Истината е, че цените на всички активи ще върви нагоре, а доходността ще доближи нула. В имотния пазар - по-ниски лихви, по-високи цени, по-ниски наеми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
Мето
преди 2 години
Споко ,кризата едва започна,който иска да купи евтино трябва да изчака една година..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
mrynmryn
преди 2 години
Доста малко, аз имах 4-*** познати, които бяха под наем - всички се изнесоха и се прибраха по родните си места. Гледам бая магазини около нас са се преместили, на мястото на фалирали такива, като единият е буквално в съседство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още