IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти у нас отново забавят темп в края на 2020 г.

В цялата страна миналата година са вписани с 8,5% по-малко сделки спрямо 2019 г.

16:23 | 22.01.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Сделките с имоти у нас са забавили темпо през последното тримесечие на миналата година, сочат данни на Агенцията по вписванията. Те отбелязват спад на годишна основа във всички големи градове и в цялата страна.

Вписаните сделки и ипотечни кредити в големите градове и в страната за цялата 2020 г. също отстъпват от нивата си спрямо предходната година. Това е очаквано, тъй като от средата на март до средата на май пазарът на недвижими имоти у нас на практика замръзна заради първата блокада за овладяване на пандемията. Известно наваксване имаше през лятото, но второто затваряне от края на ноември заради ръста на случаите на коронавирус отново е охладило пазара, макар и в по-малка степен, отколкото през първата половина на годината. 

Данните на Агенцията по вписванията включват сделките само със завършени имоти, които имат акт 16, без продажбите "на зелено". В данните на агенцията влизат сделки с всякакви видове имоти, не само жилищни. 

В София между октомври и декември са вписани 9550 сделки с имоти, като отбелязват съвсем минимално понижение от 0,4% спрямо същия период на 2019 г. За годината в столицата са били регистрирани малко над 28 хил. сделки, което е спад с 5,4% на годишна база.

По-изразени са спадовете при ипотечните кредити. През четвъртото тримесечие те са 4460, което е понижение със 7,5% спрямо края на 2019 г. За годината в София са вписани 14 288 законни и договорни ипотеки, или спад със 7,8% на годишна база.

В Пловдив през четвъртото тримесечие са вписани 4846 сделки с имоти, като намаляват с 4% спрямо края на 2019 г. Общо за годината в града са вписани 14 463 сделки, което е с 5% под равнището от 2019 г.

И в Пловдив по-силно изразен е спадът при ипотечните кредити, както за тримесечието, така и за цялата година. Между октомври и декември в града са вписани 1225 законни и договорни ипотеки, като броят им намалява с 4,2 на сто спрямо същия период на 2019 г. За цялата година във втория по големина град в страната са регистрирани 3721 ипотечни кредита, което съставлява спад от 12,4% спрямо 2019 г.

Във Варна през четвъртото тримесечие на миналата година са вписани 3692 сделки с имоти, което е понижение с 5,6% спрямо същия период на предходната година. За цялата 2020 г. в морската столица са вписани 12 521 сделки, или спад с 3,1% на годишна база.

Доста по-осезаем е спадът при ипотечните кредити, които намаляват с 19% на годишна основа само през четвъртото тримесечие, а за цялата година са надолу с 11,4%.

В Бургас през последните три месеца на миналата година са вписани 1833 сделки с имоти, като броят им е намалял с 4,6% спрямо същия период на 2019 г. За цялата година в морския град са вписани 6084 сделки, или понижение с 9,1% на годишна база.

В Бургас също има забавяне на вписаните ипотечни кредити, но не толкова голямо колкото във Варна. За четвъртото тримесечие в града са вписани 594 законни и договорни ипотеки, като броят им се свива с 5,7% на годишна база. За цялата година спадът достига 10,2%.

Забавяне на сделките в края на 2020 г. регистрират и всички останали големи градове у нас с над 1000 вписани сделки с имоти за тримесечие. Най-голям спад има в Русе с 16,3%, а двуцифрени понижения на годишна база през четвъртото тримесечие отчитат също Сливен (-10,4%) и Пазарджик (-11,2%). В Стара Загора сделките са намалели с 3,5% на годишна база, а в Плевен е отчетено минимално понижение от 0,5%.

В цялата страна вписаните сделки с имоти през четвъртото тримесечие са 61 291, като спадът е с 4,1% спрямо същия период на предходната година. За цялата 2020 г. у нас са вписани 193 566 сделки, или с 8,5% по-малко спрямо 2019 г.
При ипотечните кредити пониженията в страната са двуцифрени – 11,6% на годишна база през четвъртото тримесечие и 12,8% за цялата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 0
Веск
преди 3 години
25 процента от новите поне жилища в София, Варна, Пловдив са празни. Още по-зле е в другите градове. То има и наполовина празни градове. Ние нямаме икономика. Нямаме и фондов пазар. Няма какво да си правят парите тези дето ги имат. Просто никой на нищо не вярва. При това с основание. Земя да купиш - няма рента. То обратно - продадоха земя за жилища хората. Отделно всеки гледа да купи и на детето - това е наследство от социализма предполагам. Там пак по подобни примерно причини се е наложило това. Бездействат милиарди. Не е добре ама е факт. Прадядовците и дядовците ми са купували земя с парите си. Българска земя. Сега за кво ти е земя. За 30 лева рента - подигравка. Дребните фермери почти изчезнаха. После що така цените на жилищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Веск
преди 3 години
Демографски колапс. Предстои на по-добро място да се преселят едни следвоенни набори, които са хем големи, хем градски , а не селски пенсионери. Тези , които са строили заводите на соца. Те имат градски жилища, селските имоти не ги и броим. Всеки нов набор е наполовина на отиващия си стар. 25 процента празни жилища в София и големите градове - Варна, Пловдив. В по-малките и нагоре. Та така. КОЙ РАЗБРАЛ, РАЗБРАЛ. При мен също се очертава излишък поне количествен - ще го менкам за качество вероятно и локация и т.н. Кой разбрал, разбрал. Това е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
simbad
преди 3 години
Извинете колко е платената статия и аз имам една работа и някой трябва да ми я рекламира а шарани есе ще се намерят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
Varfor
преди 3 години
Другото, което прави впечатление е, че спадът на ипотечните заеми е по-голям и от спада на продажбите за годината. С други думи, една част от хората са заключили спестяванията си в имоти. Да видим колко е било разумно това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
И още нещо важно по темата.Знаете ли защо във всички медии,публикации по повод жилищата,сделките и цените на имотите,никога или много рядко има хора,които са финансити,икономисти,или независими експерти,а винаги се цитират големите имотни агенции или мненията на строителните предприемачи ?Защото тези които ги наричат специалисти,а всъщност в статията или публикацията са брокери,строителни фирми или агенции за недвижими имоти СИ ПЛАЩАТ на медиите за тези публикации.Разбира се това никъде не се цитира официално,който си плати фигурира в статията.Дали ще е Полина Стойкова,или Шопов,или който и да е друг,тези хора съзнателно плащат и манипулират хората чрез медиите.Това трябва да е ясно на всички .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 3 години
Цени знаеш ли как се вдигат ?Просто с манипулация през медиите .Качвва се една публикация в една медия с гръмко заглавие ...апартаментите поскъпват ,сделките с имоти нарастват,брокери прогнозират че ...според специалисти цените на жилищата ще нарастват ...и така нататък ,после всичко това се копира под всякакви заглавия където се седиш ,в последствие хората вече са манипулирани подготвени ,по веригата собтсвеници ,имотни агенции ,строители ,всичко по веригата надува ...така с пропаганда и манипулация се изкривява обществената нагласа че жилището е скъпо и ще поскъпва,и така се надува до откат до момента на криза или когато вече и поледния човек не може да купи...тогава следва срив...колкото повече народ осъзнае как действа строителната и имотна мафия в България толкова по добре ,звучи смешно всичко това но реалността ,фактите са такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
doba
преди 3 години
Все си мисля да пиша за реална случка в голям морски град.Днес имам повече време, та:Допреди година-две познато семейство живееше под наем(като много други). Плащаше колкото си вървеше и така години наред.НО: родителите на жената починаха, след това и някаква далечна леля на мъжа. И така те, вместо да плащат наем, сега живеят в един от апартаментите, а другия дават под наем.Кой разбрал, разбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
Varfor
преди 3 години
За мен е мистика на какво се държат цените в момента. Наскоро си говорих с приятел, който живее в 5-етажна кооперация в центъра на Пловдив, завършена 2011-а. От 10 апартамента, 3 все още си стоят непродадени, като въпреки това периодично им вдигат цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
melon
преди 3 години
Е, предполагам, че ще има известен спад на цените при НИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
Кога ще пуснете статия с Полина Стойкова и Bulgarian properties,за да ни кажат че пазара е стабилен,цените са стабилни,пазара се е възстановил,и че очакваме стабилен пазар и устойчиви цени ?Може да пуснете и репортаж с някой строител като Георги Шопов от Тобо Груп,който също напоследък обича да дава прогнози и да помпи цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още