IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес имотите в София носят най-висока доходност в ЦИЕ

Наемите на офиси и на първокласни площи в търговски центрове в столицата са най-ниските в региона

18:05 | 12.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Полша е най-привлекателна за инвеститорите в ЦИЕ

През 2020 г. обемът на инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ е намалял с 24 на сто спрямо 2019 г. до около 10,4 млрд. евро. Colliers съобщава, че апетитът на инвеститорите за 2021 г. остава силен, но ще продължи да се натъква на затруднения заради ограничения наличен продукт в региона и последиците от COVID.

У нас миналата година са били инвестирани 262 млн. евро в бизнес имоти, като обемът на инвестициите нараства спрямо 170 млн. евро година по-рано. Полша, Чехия и Унгария регистрират спад на инвестиционните обеми, а в Румъния и Словакия те са нараснали миналата година.

За сравнение, инвестициите в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) са намалели с 27% на годишна база през 2020 г., но Colliers очаква силен скок през 2021 г.

Полша е привлякла най-голям дял от инвестиции сред страните н ЦИЕ с 51% от общия обем. Следва Чехия с 26% благодарение на продажбата на голям портфейл от жилищни имоти. Много пазари са изправени пред недостиг на наличен продукт, тъй като собствениците на най-търсените активи или ги притежават дългосрочно, или изчакват пазарът да се стабилизира вместо да продават с отстъпка, пише Colliers.

Офис секторът остава най-предпочитан от инвеститорите, въпреки че обемът от сделки с индустриални имоти нараства значително, тъй като инвеститорите диверсифицират активите си с този на пръв поглед незасегнат от COVID сектор за сметка на изпитващите затруднения търговски площи и хотелски сегмент. Частните жилища под наем са друг сектор, към който инвеститорите проявяват голям интерес, но продуктът остава ограничен в голяма част от региона, отбелязва Colliers.

Най-голямата сделка в ЦИЕ през 2020 г. е придобиването на портфейла с жилищни имоти в Чехия на Residomo от шведската компания Heimstaden. Германски, израелски и австрийски инвеститори също са вложили значителни капитали в региона през миналата година.

Инвеститорите от ЦИЕ отново са били много активни, особено унгарските и чешките капитали. Така например унгарската компания Optima придоби акциите на Lonestar в портфейла на GTC, а CPI Group продължава за разширява портфейла си с регионални офиси чрез многобройни придобивания в Полша.

Азиатските инвеститори, особено тези от Сингапур, запазват интерес към региона. Южнокорейските и китайските инвеститори също са останали активни с нови придобивания предимно на индустриални и логистични активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още