IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки спада на наемите една четвърт от сделките с имоти у нас са за инвестиция

Наемите на жилища намаляват с до 20%, но от началото на годината наемният пазар показва признаци на възстановяване

16:21 | 13.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на имотите в затворените комплекси засега растат с общия темп на цените на жилищата, а тези, които са на пазара, започват да се реализират на по-ранен етап.

Данните на „Адрес“ показват ръст на цените на жилищата и в Пловдив с 2,8% и с 4,3% в Бургас. Във Варна е отчетен спад от 3,2% на средната цена на имотите заради нов тренд на търсене в морската столица. „Изградената инфраструктура и пътища помогнаха на курортите да станат част от града, но цените на имотите в тях са по-ниски, тъй като бяха смятани за не толкова атрактивни, и това води до лек спад на общия диапазон на цените. Голяма част от хората, които търсеха жилище в центъра, се изместват в кварталите в периферията на Варна“, отбеляза Тенекеджиева.

Половината от сделките – с ипотечен кредит

Данните на „Адрес“ показват, че 50% от сделките продължават да се сключват с помощта на ипотечен кредит, а купувачите, които разчитат на банково финансиране, обикновено се ориентират към завършени жилища, които имат разрешение за ползване и позволяват новите им собственици да влязат веднага, за да ги довършат или ремонтират.

При новото строителство най-добре приемани от банките за финансиране са имотите след акт 15, като това е тенденция, наложила се през 2020 г. Пандемията е направила някои инвеститори по-гъвкави, като те са склонни да приемат 20% от цената на имота в строяща се сграда и да изчакат до получаването на разрешение за ползване, за да могат купувачите да финансират остатъка от сделката с ипотечен кредит.

По думите на Тенекеджиева в момента банките не очакват ръст на лихвите по ипотечните кредити, но тенденцията в САЩ е за леко повишаване на лихвите и според нея той неминуемо ще се пренесе в Европа и у нас. „Заговори ли се за ръст на лихвите, независимо дали месечната вноска ще се вдигне с 5-10 лв., психологическата нагласа на купувачите е да си кажат: или ще купя сега, или спирам“, каза тя.

Според нея през последните години банките са били внимателни в отпускането на кредити, в профилирането на клиентите си, в избора на имотите, които да финансират, и в ценовия процент, с който участват. „Масовият е между 60% и 80%, докато преди време наблюдавахме банки, които даваха и 110% от покупката на имот. Това се регулира с пандемията“, отбеляза Тенекеджиева.

Тя посъветва хората, които са изпаднали в невъзможност да плащат вноските по ипотечния си кредит и не виждат ясен изход от затрудненото положение през следващите шест месеца, да продадат имота. Но отбеляза, че засега такива купувачи не са масови и не са в жилищния сегмент, а по-скоро в този на бизнес имотите.

Търсят се нови обяви

Според Тенекеджиева пандемията е направила купувачите изключително дигитални, те са започнали да се интересуват предварително какво се продава, запознати са добре с пазара и когато един имот се вижда шест месеца в дигиталното пространство, хората не са готови да го гледат. Вълнуват се от новите обяви за имоти на пазара.

„Голям обем от имотите, които се предлагат на пазара, стоят повече от една година. Данните за миналата година показват, че шансът да се реализира сделка с такъв имот е под 10%. Един от основните въпроси на купувачите сега е: Откога се продава имотът“, каза Тенекеджиева.

Според нея цената на имота е водещ фактор за хората, които търсят от дълго време. За тези, които са готови с намерението си за покупка, водещо може да е нещо друго – дали са близо до родителите си, до определени училища, до работното си място например.

Наем или заем

Справка на „Адрес" показва, че месечната вноска за обзаведен двустаен апартамент в Манастирски ливади представлява малко над 20% от общите доходи на домакинство с двама работещи. В разглеждания случай клиентите използват ипотечен кредит със срок от 25 години и 20% самоучастие. Цената на имота е 120 хил. евро.

Изборът „наем или заем“ има сравнително сходни показатели. В конкретния пример вноската по кредита е 450 евро, при 400 евро месечен наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
OPASEN
преди 2 години
Цитат: "Изборът наем или заем има сравнително сходни показатели" - това е грубо НЕпознаване на кредитирането! Ако вноската по кредита е 450 евро, то ЛИХВЕНОТО плащане, което се явява реалния разход (!), е около 250 евро! Това означава, че в посочения пример всеки месец губиш по около 150 евро ако живееш под наем!!! Много ми е странно, че до тук 5 човека са харесали този коментар, който е математически и банкерски ГРЕШЕН... Колкото до вдигане на лихвите по кредитите ... не бих вярвал на прогнозите за вдигане на лихвите от човек, който не знае какво представлява вноската по кредита! :-) В момента изборът между Заем или Наем е в полза на Заем, а ако човек има КЕШ, то е повече от задължително да купи! ;-) А относно кварталите - кой те бие през ръцете да купуваш в посочените квартали?? Там е скъпо и гадно - аз лично никога няма да си купя имот там! Има доста по-добри квартали, където е по-евтино, но е "непрестижно" :-) Ако обаче не ти пука за "хорското мнение", т.е. не живееш по стереотипите на приятелите си, то в София има доста добри възможности за покупка на имот :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Пак реклами.... ей умряха от глад тия брокери! :)"Изборът наем или заем има сравнително сходни показатели. В конкретния пример вноската по кредита е 450 евро, при 400 евро месечен наем.То това хубаво ама това е цената сега. А след вдигането на лихвите, колко ще е заемът? :) Друг фактор е че наистина е трудно човек да разбере хора, които си купуват апартаменти в Манастирски ливади, Витоша, Студентски град - все презастроени квартани с остаряла или изпочупена инфраструктура, в които не е проблем да скочиш на балкона на съседката от твоя балкон. Повечето без детски градини и училища без шанс да приемат детето ти в околните. Заемът има и предимства, но с наем поне си гъвкав в това отношение вдигаш си чуковете като смениш работата/училището на другия край на града, а със заем си роб за 30 години. Трудно сменяш работа заради несигурността дали ще можеш да го изплащаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още