IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАСП: Замяната на панелното жилище с ново строителство става устойчива тенденция

Строителните предприемачи прогнозират ръст на цените и по-голямо търсене от предлагането на жилищни имоти през 2022 г.

16:33 | 30.12.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Хора, които до момента са живели в панелни жилища, но разполагат със заделени средства, се превръщат в устойчива група купувачи на апартаменти ново строителство, съобщават от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). За да дофинансират сделката, те или продават стария панелен имот, или ползват ипотечен кредит.

„Трайна тенденция е и вътрешната миграция – все повече хора продължават да се местят към големите градове, където могат да намерят по-добри доходи и условия за живот. Големите градове са предпочитани и от наши сънародници, които са работили в чужбина и се връщат в България, за да се установят трайно. И двете групи са активни купувачи на имоти”, казва Георги Шопов, председател на НАСП.

Според строителните предприемачи и през следващата година предлагането на жилищни имоти няма да съумее да задоволи търсенето. Освен традиционните причини като личната необходимост и стремежа за сигурно вложение на средствата, налице са и допълнителни фактори за катализиране на активността, посочват от НАСП в очакванията си за 2022 г.

„Ниските лихви по ипотечните кредити и лесният достъп до тези кредити също ще повлияе в посока увеличаване на търсенето през 2022 г. Неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставят все по-малко колебания у хората какво да правят със спестяванията си – тези купувачи искат да предпазят свободните си средства от обезценяване”, казва още Шопов.

Според него не само активността и интересът на купувачите ще са причина предлагането да не може да догони търсенето. Фактор за това са и някои затруднения при изграждането на нови проекти. Като такива той посочва голямата административна тежест при реализацията на всеки нов обект, както и дефицита на свободни терени с подходяща изградена инфраструктура.

Според НАСП през 2022 г. цените на жилищата ще нараснат с около 17%, като основната причина за това ще е ускоряващата се инфлация. От асоциацията посочват, че от началото на 2021 г. ръстът на цените на строителните материали е достигнал 27%.

Налице е сериозна парична маса, която е пусната в обращение. Друга причина за повишаването на цените е административната тежест в инвестиционния процес, която води до намаляване на предлагането, а оттам – до повишаване на цената на крайния продукт, коментират още от НАСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 2 години
Инфлацията обезценява дългове. Ама по-добре това отколкото война да речем. Щото Хитлер кога започва ВСВ си е почти фалирал държавата и намира решение във войната. Та щели бедните да обеднеят. Нормално. Това си е в реда на нещата. 26 трилиона напечатани после май други 9 трилиона само за ковида. Е как няма да растат цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
xapoznai
преди 2 години
Ясно е, че нищо няма да поевтинява... Но 17% повишение на цената едва ли лесно ще бъде преглътнато от купувачите. И естествено, който има лев предпочита новото строителство, но нека не забравяме че цените там са чувствително по-високи. В общия случай хората оставят панелката за под наем като им покрива една голяма част от ипотечната вноска. Нека не забравяме, че ръста в цените далеч надхвърля цените на кредитите така че спестяването във втори имот съчетано по този начин всъщност е доста добра сделка.Всичко това е възможно заради ниските лихви... Не ми се мисли ако вдигнат основната лихва от 0 на 2% какво ще стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ако е така, значи има и "устойчива тенденция" за покупка на панелки. Нали панелджиите продавали панелките да си купят ново строителство. А и гледам в панелните блокове я има 5% празни апартаменти, я не, докато в новите кооперации 70% от апартаментите вечер не светят. Последната година наловиха много балъци, уж за инвестиция, като ги плашеха с инфлация и тн., но масово купувачите са финансово неграмотни и не могат да сметнат, че и 2% доходност вече не могат да се изкарат от наем. Сега на вторичния пазар ще се появят доста "инвеститорски" апартаменти и работата отива накъм 2012та, когато цените паднаха с някакви си 40% в сравнение с 2008ма. Ее, сега ще са по-малко, но и продажбите доста ще понамалеят заради цялата ситуация, затова хорът на брокерчета и строителчета надават постоянен вой по медиите. Балъци се ловят до време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Гледам, всеки има заделени средства за панеляк. Ама нещо сделките не вървят, що тъй :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Новина от Европейската Централна банка от преди 4 часа.Шоково вдигане на лихвите ако индлацията остане висока.http://***.bta.bg/bg/c/IF/id/2545262Това е на фона на приказките от НАСП и Шопов,че лихвите щяли да си останат ниски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
На строителните предприемачи им се иска купувачите да поемат двойно и инфлацията плюс да им платят тройно за печалбите ,които те да оставят непокътнати както и мобилните оператори.Шопов е един от най големите измамници.Докога медии ще давате трибуна и изява на твзи хора,както и *** брокери,посредници като Кредит Център,всички които се хранят от поскъпването на жилищата.Защо не спрете да ги публикувате вместо да давате анализи на независими икономисти и хора които нямат интерес жилищата да поскъпват,имайки неутрална позиция и познания по темата?Шопов ще дава наклон на хората да си заменят панелното жилище ,пробутвайки им кутийките си със огромен процент общи части и лоши разпределения,Шопов ще дава наклон на хората да си теглят парите от лошите банки ,давайки ги на него за надценени в пъти имоти,за да може той да си кара джиповете и да продължава да манипулира пазара ,и да надува цените ,Шопов ще определя че пазара ЩЕ му поеме цялата инфлация на всичко,защото той така иска,и хората ще трябва да плащат до откат,ако ще и 200% да е поскъпването,това ли е обективен анализ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още