IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на ипотечни деривати в Европа върви към обрат

Очаква се през 2013 г. на пазара да излязат ипотечни деривати за 3-4 млрд. долара

11:58 | 13.05.13 г.
Пазарът на ипотечни деривати в Европа върви към обрат

Силното търсене на първата емисия на ценни книжа, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти (CMBS) в Европа за тази година – тази на Taurus, е признак, че ипотечните деривати може би се завръщат като продукт на капиталовите пазари, пише Ройтерс. Това на свой ред засилва оптимизма на едни пазар, който до скоро бе обгърнат от мрачни настроения, отбелязва агенцията.

От началото на финансовата криза ипотечните деривати имаха няколко фалстарта. Пазарът наблюдаваше със засилен интерес предлагането на "Chiswick Park" от Deutsche Bank. Говореше се, че и други емитенти тестват пазара след успеха на Deutsche.

През 2012 г. Deutsche предложи още две сделки, но една от тях - за Florentia, бе продадена основно на JPMorgan.

Bank of America обяви, че има намерение да излезе от сектора на ценните книжа, обезпечени с бизнес имоти, когато за първи път отпусна кредит на Gagfah през февруари. Заемът бе за рефинасиране на друг кредит, секюритизиран съвместно в Windermere IX и Deco 14 Pan Europe 5.

Gafgah пък обяви намерението си отново да навлезе на пазара на ценните книжа, обезпечени с ипотеки,, този път чрез агенционна структура. През ноември тя се обърна към Goldman Sachs и UniCredit за рефинансирането на German Residential Funding CMBS със сделка, която се очаква да бъде реализирана към второто тримесечие на тази година.

Въпреки че Taurus е супер чиста сделка, обезпечена с германски жилищни активи в един разрастващ се град (Дрезден) с ниско съотношение между кредитите и стойността на имотите, тя успя да засили настроението на пазара на пазара на ипотечни деривати като цяло.

На пазара се носят слухове за общо шест подобни сделки, като една от тях бе за Taurus, а сред останалите са рефинансирането на Gagfah и сделка, съврзана с "Chiswick Park". Говори се и за сделки с единични активи или многофамилни сгради в Германия.

Някои брокери смятат, че е възможно и съживяване на сделките с много кредити, вероятно още до края на тази година. Те прогнозират, че през 2013 г. на пазара ще излязат ипотечни деривати за 3-4 млрд. долара и за още 10 млрд. долара догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още