IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатски сенатори подготвят почвата за ликвидация на Fannie Mae и Freddie Mac

Републиканци и демократи полагат основите на нова система за жилищно финансиране и единна платформа за секюритизация на ипотеки

10:12 | 04.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Щатски сенатори подготвят почвата за ликвидация на Fannie Mae и Freddie Mac

Група американски сенатори финализира план за ликвидацията на Fannie Mae и Freddie Mac, предаде Bloomberg. Предвижда се държавните ипотечни агенции да бъдат заменени от правителствен презастраховател на ипотечни деривати, но зад частен капитал, уточнява агенцията, като се позовава на подготвените текстове, с които разполага.

Проектозаконът се подготвя от републиканския сенатор от щата Тенеси Боб Кокър и демократа от Вирджиния Марк Уорнър и ще бъде представен официално по-късно този месец.

Това е и първото сериозно съвместно усилие на двете партии в САЩ да оформят нова система за жилищно финансиране. Законопроектът освен това може да постави основите на сериозна дискусия, която може да се „нагорещи“ едновременно с възстановяването на пазара, отбелязва информационната агенция.

Текстовете предвиждат Fannie Mae и Freddie Mac да бъдат ликвидирани за пет години, като американското финансово министерство трябва да поеме отговорността за съществуващите гаранции по ипотеки.

Постъпленията от ликвидацията ще отиват първо в американското правителство като привилегирован акционер в двете ипотечни агенции, а след това в по-дребните акционери в обикновени акции.

Новата агенция, която ще замести двете ипотечни компании, се предлага да бъде наречена Federal Mortgage Insurance Corp. Тя ще продължи усилията за изграждане на единна секюритизационна платформа и ще подпомага и по-малките кредитори да емитират подобни инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още