IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай ще ликвидира нереализирани строителни проекти

Планира се "изгорелите" инвеститори да бъдат обезщетени

11:37 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Дубай ще ликвидира нереализирани строителни проекти

Дубай планира да ликвидира нереализираните строителни проекти от времето преди спукването на имотния балон и да обезщети инвеститорите, изгубили милиарди заради вложения в емирството, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на държавната информационна агенция WAM.

Емирството планира да създаде специална комисия, която има за основна задача да уреди споровете между строители и инвеститори във връзка с отложени проекти.

„За да изпълни задачата си, комисията може да потърси помощ от експерти и консултанти, както и да назначава одитори, като разходите трябва да бъдат платени от строителите. Необходимо е да се установят финансовите позиции на строителните компании, както и точните суми, платени от инвеститорите и похарчени от строителите“, посочва се в становище на местното правителство, разпространено от държавната информационна агенция.

Комисията получава правомощия да издава решения със силата на съдебни разпореждания, както и да изпълнява присъди по случаи, които вече са решени от съдилищата в емирството.

Засега комисията обаче няма да се занимава с проекти, които не са официално отменени от имотния регулатор в Дубай (Real Estate Regulatory Agency – RERA). Такъв е например проектът Светът – група от изкуствени острови, който беше продаден на инвеститори, но работата по него почти е замряла.

Пазарът на имоти в Дубай се срина през 2009/2010 г. и цените се понижиха почти наполовина. Редица строители бяха принудени да прекратят реализацията на проектите, а много от тях дори ликвидираха фирмите си и напуснаха емирството без да обезщетят хиляди инвеститори.

В периода 2009 – 2011 г. е прекратена реализацията на 219 строителни проекта, включително голф игрището на Тайгър Уудс и небостъргачът, висок 1 км на държавната строителна компания Nakheel.

В момента пазарът на имоти в Дубай се възстановява с бързи темпове от кризата и цените отново тръгнаха нагоре. В тази връзка Международният валутен фонд (МВФ) предупреди емирството, че има опасност от формирането и спукването на нов балон.

Според Харалд Фингър, ръководителят на мисията на фонда в Обединените арабски емирства (ОАЕ), към края на юни цените на имотите са се повишили с 35% на годишна база. Той допълва, че властите в емирството трябва незабавно да се намесят на пазара, за да предотвратят нов срив.

Централната банка в ОАЕ се опита да наложи рестрикции върху ипотечното кредитиране, но заради възраженията на банките се отказа и в момента подготвя в диалог с финансовите институции новите правила. Според МВФ обаче каквито и ограничения да се наложат на пазара за ипотечно кредитиране, те едва ли ще имат реален ефект върху пазара на имоти, тъй като повечето сделки в Дубай се осъществяват с пари в брой.

Същевременно в емирството се обявяват нови и нови все по-мащабни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още