IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай започва сериозно да разпродава активи

Емирството трябва да изплати дългове за около 50 млрд. долара, натрупани от времето на срива в имотния сектор

11:58 | 04.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Дубай започва сериозно да разпродава активи

Дубай, изправен пред предизвикателството да изплати дългове за около 50 млрд. долара в рамките на идните 3 години, най-накрая започва сериозно да разпродава активи, за да събере средства, пише Ройтерс. Повечето инвеститори вече са уверени, че емирството ще се възстанови от кризата през 2009-2010 г., когато сривът в имотния сектор почти принуди свързаните с държавата фирми да обяват фалит заради дългове за милиарди долари.

До неотдавна повечето компании се бавеха с плановете си да продават активи като част от сделките за преструктуриране на задълженията си с кредиторите. Това постави въпроса точно откъде Дубай ще намери парите, от които има нужда. През последните няколко седмици обаче бяха обявени няколко продажби на активи - признак, че емирството е в състояние да вземе някои от трудните решения, налагани от плановете за преструктуриране.

Преди глобалната финансова криза през 2008 г. свързаните с държавата конгломерати в Дубай придобиха впечатляващ набор от активи по целия свят - от дялове в елитни компании до имоти. След имотния срив на местния пазар много фирми преструктурираха задълженията си, като удължиха падежа, като в същото време обещаха напълно да изплатят дълговете си чрез продажба на активи. Сред тях водеща е Dubai World, която през март 2011 г. подписа сделка за преструктуриране за 25 млрд. долара и договори програма за изплащане с кредиторите си за период от 5 и 8 години.

Планът зависи много от продажбата на активи с цел набиране на средства. Той предвиждаше до 2012 г. по този начин конгломератът да събере между 1,3 и 2,3 млрд. долара. Това не се случи и към миналия месец компанията не бе продала нито един сериозен актив - повод за известно притеснения за банкерите ѝ.

Според много от тях Дубай изчаква глобалната икономика да се възстанови от кризата, преди да започне да продава активи с надеждата за по-високи цени. Тази стратегия обаче може да и да не проработи, ако възстановяването всъщност не се материализира. Други пък отбелязват, че мениджърите в Дубай може би просто не искат да се разделят със скъпите си активи заради загубите, които ще претърпят. В този случай тяхното упорство би могло да застраши програмите за преструктуриране.

От миналия месец обаче бяха проведени няколко търга, които опровергаха тези опасения. Поделение на базираната в Торонто инвестиционна компания Brookfield Asset Management купи строителя на логистични складове Gazeley от дъщерното дружество на Dubai World, Economic Zones World (EZW). Dubai World купи Gazeley от Wal-Mart Stores през 2008 г. за 300-400 млн. паунда. Цената, на която тя бе продадена на Brookfield, не бе разкрита, но спадът на цените от 2008 г. означава, че продажбата може да е осъществена на по-ниска цена.

Приходите от продажбата на Gazeley вероятно ще бъдат използвани за изплащането на дълг от 1,2 млрд. долара на поделението на Dubai World JAFZA. EZF се ангажира да отпусне до 300 млн. долара на JAFZA от приходите от продажбата на Gazeley, а средствата ще бъдат използвани за частично погасяване на банковия кредит.

В същото време Dubai Group, поделение на Dubai Holding, който преструктурира дългове за 10 млрд. долара, продаде бизнеса си кредитни карти на First Gulf Bank от Абу Даби за 164 млн. долара миналия месец.

Тунизийското правителство обяви, че друго поделение на Dubai Holding обмисля да продаде дела си от 35% в Tunisie Telecom, който бе закупен за 2,25 млрд. долара през 2006 г. Dubai Holding обмисля и евентуалната продажба на остатъчния си дял от 26% в търговската верига за мобилни телефони Axiom Telecom.

Според някои банкери Дубай се задейства сега, тъй като нестабилността на пазара от края на май поради признаците за евентуално повишение на лихвите в САЩ е убедила местните мениджъри да сключват сделки, подтиквани от страх да не изпуснат евентуални възможности. Други пък смятат, че мениджърите са решили, че не могат да чакат повече, тъй като през май 2015 г. Dubai World трябва да погаси дълг за 4,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още