IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на Острова ускорява темповете на растеж

Жилищата са в основата на това бързо съживяване в строителния сектор, според експерт

14:29 | 05.08.13 г.
Строителството на Острова ускорява темповете на растеж

Растежът на строителния сектор във Великобритания се е ускорил с най-бързото си темпо от три години насам през юли, а цените на жилищата са достигнали най-високото си равнище от 2008 г. на фона на държавните мерки за засилване на търсенето, предаде Bloomberg.

Индексът, изчисляван от Markit Economics и Сертифицирания институт за покупки и снабдяване за строителната дейност, през юли е нараснал до 57 пункта спрямо 51 пункта през юни. Така за трети пореден месец стойността му е над границата от 50, която разделя ръста от свиването.

Отделни данни на Националната строителна общност показват, че през юли цените на жилищата са се повишили с 0,8% средно до 170 825 паунда - най-сериозното покачване от юни 2008 г.

По данни на Markit през миналия месец темпото на жилищното сторителство се е ускорило най-много от юни 2010 г. насам. От Националната строителна общност обявиха, че жилищните цени са нараснали с 3,9% през изминалата година благодарение на държавните схеми за стимулиране на покупките на жилища, улесняващи достъпа до ипотеки.

Британската икономика показва признаци на засилване след отчетения растеж от 0,6% през второто тримесечие.

"Жилищата са в основата на това бързо съживяване в строителния сектор, подкрепяни от солидното активизиране на гражданското строителство и търговската дейност", коментира Дейвид Нобул от Сертифицирания институт за покупки и снабдяване.

"Фирмите започват да вярват, че наистина настъпва възстановяване", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още