IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Дубай продължават да нарастват бързо

Ако цените продължат да се покачват с подобни темпове, трябва да бъдат предприети мерки, предупреждава ръководителят на мисията на МВФ в ОАЕ

10:57 | 28.08.13 г. 1
Цените на имотите в Дубай продължават да нарастват бързо

Напрежението в Близкия Изток и все по-високите наеми водят до ускоряване на ръста на цените на имотите в Дубай, посочва се в доклад на консултантската компания за недвижими имоти Cluttons, цитиран от онлайн изданието World Property Channel.

През първите шест месеца на 2013 г. цените на жилищата в емирството са се повишили с 30,6% на годишна база. При вилите само през второто тримесечие ръстът е с 21%, а при апартаментите - с 25,1%.

Като цяло цените в момента са с 36,9% над минимума, регистриран през 2009 г. Те обаче остават с 31% под пика на пазара през третото тримесечие на 2008 г., изчисляват експертите.

Според консултантите една от движещите сили при продажбите е бързото покачване на наемите. Между януари и юни средните наемни нива са нараснали с 11,3%. Освен това Дубай печели и от прехвърлянето на пари извън държавите в региона, разтърсвани от политически размирици.

Бързото покачване на цените обаче предизвика и опасения от пореден балон в сектора на имотите. Все пак ценовите ръстове се отнасят предимно за имотите във водещи проекти. Освен това през идните няколко години предстоят да бъдат построени още хиляди нови апартаменти.

"Твърде рано е да се говори за балон, но ако цените продължат да се покачват с подобни темпове, трябва да бъдат предприети мерки, за да се предотврати нова криза на пазара", коментира неотдавна Харалд Фингър, който ръководи мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в Обединените арабски емирства.

Правителството в Дубай вече предприе мерки, за да попречи на спекулациите, като се обсъждат и ограничения за ипотечното кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 10 години
В Дубай скоро такъв балон ще се заоформи относно цените на имоти, че напрово не ми се мисли. На всеки ъгъл в новата част се строи небостъргач. Вечер обаче в построените вече светят по 20-30 апартамента. Наистина не знам кой купува там ...Нека обаче гръмне първо балона на имотите в Китай и след това ще дойде време и на Дубай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още