IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Сингапур губи привлекателността си

Водещите пазари в Азиатско-тихоокеанския регион са Токио, Шанхай, Джакарта, Манила и Сидни

16:26 | 05.12.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на имоти в Сингапур губи привлекателността си

Търсенето на имоти в Сингапур ще намалее през следващата година, прогнозира консултантската компания PricewaterhouseCoopers, цитирана от CNBC.

За първи път, откакто компанията изготвя доклада си за Азиатско-тихоокеанския регион, Сингапур отпада от топ 5 на класацията заради опасения за свръхпредлагане в някои от пазарните сегменти.

Загубата на позиции може би е изненадваща за някои, тъй като пазарът на имоти в Сингапур е един от най-скъпите не само в региона, но и в света. Ниските лихви и разхлабената парична политика предизвикаха рязък ръст на цените през последните години, което наложи въвеждането на серия от мерки за „охлаждане“ на пазара на имоти от 2009 г. насам.

Според доклада противоречивите фактори създават смесена картина за перспективите пред сингапурския пазар на имоти. „От една страна инвестициите в имоти стават все по-скъпи заради постепенното повишаване на лихвите и по-засилените регулации. От друга страна обаче има място за добра възвръщаемост заради ниския процент на свободните площи и потенциала за ръст на наемите“, посочва се в документа.

Топ пет на водещите пазари на имоти в Азиатско-тихоокеанския регион включва Токио, Шанхай, Джакарта, Манила и Сидни, посочват експертите. Столицата на Япония излиза начело на класацията заради скока на търсенето през последните месеци, стимулирано от радикалните мерки на японското правителство в подкрепа на икономиката.

Освен Токио, PwC отчита оживление и на пазарите на имоти във второстепенните японски градове – Осака, Фукуока и Сапоро.

Шанхай уверено държи втората позиция, въпреки забавянето на растежа. Международните инвеститори считат града за безопасна дестинация.

Очакванията са в близко бъдеще Манила да поднесе най-голямата изненада, тъй като градът привлича все по-голям международен интерес. Постепенно се решават основните проблеми на пазара на имоти там – липсата на прозрачност и някои правителствени спънки. Подкрепа оказва и добрата демографска картина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още