IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде са корените на корупционния скандал в Турция?

Моделът на развитие на Турция е не само изкривен, но и корумпиран, според анализатор

14:57 | 06.01.14 г. 2
Къде са корените на  корупционния скандал в Турция?

В едно малко рибарско селце на име Гарипче се крие ключът към разбирането на най-големия корупционен скандал в турската история, пише Bloomberg.

На час път с кола от Истанбул две бетонни кули си извисяват от двете страни на Босфора - в Азия и Европа. До 2015 г. между двете 322-метрови кули ще бъде построен мост за 2,5 млрд. долара. Гориста местност наблизо с размерите на Манхатън пък се подготвя за летище на стойност 14 млрд. долара.

Проектите, които са най-големите по рода си в света, са кулминацията на десетогишния строителен план за 200 млрд. долара, предприет от премиера Реджеп Тайип Ердоган, проектирал амбициите на Турция като регионална супер-сила и обогатил съюзниците си в този процес. След вълна от арести на този нов елит строителните обекти са изправени пред опасността да се превърнат в емблеми на корупцията и разхищението, които според прокуратурата са просмукали плановете на Ердоган за една нова Турция.

Шефовете на фирмите, които строят моста и летището, са сред 100-те души, които бяха арестувани, разпитани и търсени от прокуратурата след 17 декември, когато се появи новината за продължилото 15 месеца тайно разследване.

Сред заподозрените са и синовете на трима от министрите от кабинета на Ердоган, шефът на държавна банка и строителен магнат, превърнал се в един от най-богатите хора в Турция по време на десетилетието на Ердоган. Тримата министри подадоха оставка.

За момента няма официален обвинителен акт, въпреки че най-малко 12 заподозрени остават в ареста по обвинения, вариращи от приемане на подкуп до незаконно уреждане на държавни търгове. Много от обвиненията са свързани с мащабната благоустройствена програма, която помогна на Ердоган да засили икономиката и да подкрепи ислямската бизнес класа, чиято лоялност бе запазена благодарение на печалбите от дръзките инфраструктурни проекти.

"Чудото на растежа на Турция се дължи основно на строителството", твърди Атила Йесилада, анализатор от Global Source Partners Inc. в Истанбул. "Ако в тези обвинения има и зрънце истина, тогава излиза, че моделът на развитие на Турция е не само изкривен, но и корумпиран. Това е наистина обезпокоително", допълва анализаторът.

Ердоган настоява, че разследването е опит да се попречи на трансформацията на страната, която той е подел. Според него и съюзниците му зад действията стои 75-годишният духовник Фетуллах Гюлен, който живее в Пенсилвания. Оттам той управлява ислямска мрежа, която има силно влияние върху полицията и съдебната власт в Турция и си е сътрудничил с Ердоган в миналото.

Разривът на отношенията им хвърли петно върху третия мандат на премиера, за който той обеща, че ще е шедьовърът му и ще създаде една нова и процъфтяваща Турция, която ще е сред водещите икономики в света. Вместо това Ердоган се бори с обвинения, че растежът се корени в корупция и протежиране, особено в строителната индустрия.

Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Андрей Любенов
преди 10 години
Здравейте, източникът е посочен в първото изречение - Bloomberg. Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Alee
преди 10 години
Поне да бяхте написали от къде сте ползвали инфо, така не е коректно от ваша страна InvestorBG.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още