IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup се съгласи да плати глоба от 7 млрд. долара

Американската корпорация и правосъдното министерство на САЩ постигнаха споразумение по обвиненията в подвеждане на инвеститори

13:43 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Citigroup се съгласи да плати глоба от 7 млрд. долара

Американската финансова корпорация Citigroup се съгласи да плати глоба в размер на 7 млрд. долара за подвеждане на инвеститори относно реалната стойност на ценни книжа, съобщава Wbp Online.

Глобата се състои от 4 млрд. долара в брой за американското Министерство на правосъдието и 2,5 млрд., които ще бъдат изплатени като обезщетение на клиентите.

До дълго проточилото се споразумение се стигна, след като и двете страни направиха компромис, като правосъдното министерство настояваше за наказание в размер на 10 млрд. долара, докато банката изрази готовност да плати едва 3 млрд. Кредиторът се аргументира с това, че неговото участие в манипулирането на потребителите при продажбата на обезпечени с ипотеки ценни книжа не е било толкова голямо, колкото на други американски банки.

По-високата от очакваното глоба може да се отрази негативно на рентабилността на банката и да влоши доверието на акционерите, които ще поемат по-голямата тежест на наказанието.

През подобен момент мина и Bank of America, която беше готова да плати 12 млрд. долара при искани от министерството 17 млрд. Миналата година пък JP Morgan се съгласи да плати 13 млрд. долара заради подвеждане на инвеститори относно качеството на обезпечени с ипотеки ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още