IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Източна Европа са се забавили през полугодието

Colliers International очертва три сценария за инвестициите в бизнес имоти в региона, като при песимистичния пазарът на България също би се облагодетелствал

11:42 | 08.09.14 г.
Инвестициите в бизнес имоти в Източна Европа са се забавили през полугодието

Инвестициите в бизнес имоти в Източна Европа са се забавили през първото полугодие спрямо същия период на миналата година до 3,6 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания Colliers International, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Компанията очертава три сценария за обема на инвестициите през настоящата година.

Според оптимистичния обемът на инвестициите в бизнес имоти в региона през тази година ще достигне 16 млрд. евро, което е близо до пиковите стойности, регистрирани през 2007 г. Очаква се тези върхови стойности да бъдат надминати през 2016 г., когато обемът на инвестициите в бизнес имоти в региона се очаква да достигне 19 млрд. евро.

Балансираният сценарий предвижда лек ръст на обема на инвестициите в бизнес имоти в Източна Европа спрямо миналата година. Експертите посочват, че международните инвеститори са привлечени към региона заради относително по-високата доходност и перспективата за ръст на капиталовите стойности и наемите.

Ръстът на инвестициите обаче се очаква да е ограничен заради свитото предлагане на първокласни продукти на пазара.

Песимистичният сценарий предвижда спад на инвестициите като цяло в резултат на украинската криза. Това обаче би увеличило популярността на пазарите в Полша и Чехия, където ще продължат да се отчитат ръстове на обема на инвестициите.

Очаква се заради отслабения апетит към вложения в Русия инвеститорите да се насочат и към второстепенните пазари в региона – основно към Балтийските държави, Унгария и Румъния, както и към България и Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още