IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терен за 10 милиарда долара

Група инвеститори, водени от Hyundai, купуват имота в Сеул от Korea Electric Power

19:53 | 18.09.14 г.
Терен за 10 милиарда долара

Група от инвеститори начело с най-големия производител на автомобили в Южна Корея Hyundai Motor Co. спечели надпреварата за имот в Сеул с оферта за 10,6 трлн. вона (10 млрд. долара), съобщи Bloomberg.

Групата, сред която свързани дружества като Kia Motors Corp. и Hyundai Mobis Co., спечели наддаването за терена с площ 79 342 кв. метра в сърцето на района Гангнам в столицата, обяви днес продавачът - държавната Korea Electric Power Corp.

Kepco, както е известна компанията, обяви терена на централата си за продажба, тъй като планира да се премести в южната част на страната като част от държавен план за регионално развитие.

Офертата на групата е по-голяма от цялата печалба за 2013 г. на Hyundai Motor, която има план да изгради глобален бизнес център на това място. Също така офертата е над три пъти по-висока от оценката на имота от 3,33 трлн. вона.

13 кандидата са отправили оферти за терена, но само тези на групата на Hyundai и на Samsung са отговаряли на критериите, посочват от Kepco. Офертата на Samsung е била по-ниска.

„Това ще е сделка за бизнес имот без прецедент в Корея“, коментира Лим Хюн Мун, директор недвижими имоти в Shinhan Bank в Сеул. „Цената изглежда малко висока с оглед на оценката. Предстои да видим как Hyundai ще оправдае офертата си.”

Hyundai Motor планира да построи върху терена, известен като „жълтъка на Гангнам“, хотел, конферентен център и тематичен автомобилен парк, както и собствена централа.

Районът около терена се развива бързо. В близост се намира COEX Mall, описван от туристическия борд на страната като най-големия подземен търговски център в Азия. На изток Lotte Group инвестира 3,5 трлн. вона в изграждането на 123-етажна сграда, хотел и мол. Кулата, която се предвижда да бъде най-високата в южнокорейската столица, трябва да бъде завършена до края на 2016 г.

След съобщението акциите на Hyundai отбелязаха най-силния си спад от над три години, а книжата на Kepco скочиха до седемгодишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още