IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Централна Европа се засилват

Обемът на инвестициите в региона се очаква да достигне 7 млрд. евро през тази година

12:01 | 10.10.14 г.
Инвестициите в бизнес имоти в Централна Европа се засилват

Инвестиционната активност в сектора на бизнес имотите в Централна Европа се е засилила с над 25% през първите три тримесечия на годината спрямо същия период на миналата година, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Ръстът спрямо средното равнище за последните пет години достига 42%, отчитат още от компанията.

Очаква се през следващото тримесечие активността да се засили още повече, защото няколко големи сделки, които са договорени през третото тримесечие, ще бъдат приключени през последните три месеца на годината. Една такава трансакция е придобиването на индустриалния портфейл на Tristan Capital Partners от Р3 за 523 млн. евро.

Според оценки на компанията тази година обемът на инвестициите на пазара на бизнес имоти в Централна Европа ще достигне 7 млрд. евро. Очакванията са тенденцията за ръст на инвестициите да се задържи и през 2015 г.

Най-голям е обемът на инвестициите през третото тримесечие в Полша – 425 млн. евро. Страната е основен двигател на инвестициите в бизнес имоти в Централна Европа от 2008 г. насам, отбелязва компанията.

Значителен ръст на инвестициите е отчетен също в Чехия, Румъния, Словакия и Унгария.

Индустриалният сегмент от пазара продължава впечатляващото си представяне с ръст от 125% на обемите през третото тримесечие спрямо средното за петгодишен период. На фона на развиващата се мрежа от пътища и нарастващото търсене на складови пространства от онлайн търговците се очаква бурно развитие на логистичния сектор.

Възстановяват се и инвестициите в търговски площи заради очаквания ръст на потребителските разходи. Собствениците на качествени търговски центрове обмислят сериозно възможностите за продажба на активите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още