IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон продава имущество на сина на президента на Екваториална Гвинея

Ходът е част от инициатива "Възстановяване на активи на клептокрацията", която цели да не позволява влагането в САЩ на придобити с корупция пари

10:15 | 12.10.14 г.
Вашингтон продава имущество на сина на президента на Екваториална Гвинея

Министерството на правосъдието на САЩ разпореди вчера на сина на диктатора на Екваториална Гвинея да продаде своето имение в Калифорния, един автомобил "Ферари" и огромна статуя на Майкъл Джаксън, предаде ДПА.

Според ведомството Теодоро Нгуема Обиянг Манг, който е и вицепрезидент на баща си, е придобил това имущество с пари на своя народ, тоест от подкупи и рекет. По думите на помощник-главния прокурор на САЩ Лесли Колдуел президентският син "безсрамно е ограбил свето правителство и е изнудвал фирми", за да си осигурил луксозен живот, докато съгражданите му живеят в дълбока бедност.

Разпореждането изисква ответникът да продаде имението си в Малибу на стойност 30 млн. долара и друго имущество. Двайсет милиона долара ще бъдат внесени във фонд в полза на народа на Екваториална Гвинея, обяви американското министерство.

Предвижда се също Нгуема Обиянг да заплати на САЩ един милион долара за статуята на покойния Майкъл Джаксън, която е изнесъл извън страната. Ако бъдат открити други активи в САЩ на диктаторския син, те ще бъдат конфискувани, както и самолетът "Гълфстрийм", който също е извън САЩ.

Министерството на правосъдието обясни, че тази процедура е в рамките на инициативата "Възстановяване на активи на клептокрацията", която цели да не позволява влагането в САЩ на придобити с корупция пари и да ги върне на пострадалите страни. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още