IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ започва преместването си в новата сграда

Според критици новата централа е твърде луксозна за институция, проповядваща парично благоразумие

13:27 | 22.10.14 г.
<p>
	Основната заседателна зала на новата централа. Снимка: Ройтерс</p>

Основната заседателна зала на новата централа. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне преместването си в нов небостъргач във Франкфурт до две седмици, съобщи главният строителен директор Томас Риндершпахер, цитиран от ДПА.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги ще се премести по някое време през ноември, посочи Риндершпахер. По думите му основният персонал ще се е преместил до края на тази година.

Официалната церемония по откриването на комплекса, разположен на мястото на бивша зеленчукова борса, обаче ще бъде догодина.

Изградена е заседателна зала на 41-ия етаж с впечатляваща гледка от прозорците над града и река Майн.

Управителният съвет, който заседава веднъж на две седмици, за да взима решения за лихвените проценти и паричната политика, ще се събира около кръгла маса, облицована със светлокафява кожа.

При преговорите по смяна на националните валути с еврото, през 90-те години, Германия твърдо настояваше офисите на ЕЦБ да са във Франкфурт, където е и германската централна банка (Bundsebank).

ЕЦБ се мести от сграда в самия център на Франкфурт, която според критиците е твърде обикновена за една от най-влиятелните финансови институции в света.

Сега пък има контракритики, че новата централа е твърде луксозна за институция, проповядваща парично благоразумие.

Цената (1,2 млрд. евро) на зданието не е окончателна. Общата стойност ще стане известна най-рано в края на идната година.

Блокът, състоящ се от две свързани помежду си кули, и бившите постройки на зеленчуковата борса в основата ще приютят общо 2900 души персонал.

Водопадът във фоайето и експресните асаньори, които ще се движат нагоре със скорост 6 метра в секунда, ще определят облика на новата сграда. (БТА)

Вижте снимки от новата сграда в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още