IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ си даде зелена светлина за нова централа за 1 млрд. евро

Банката "ще се възползва от пръсването на балона", коментират от ръководството

17:39 | 17.12.09 г.
ЕЦБ си даде зелена светлина за нова централа за 1 млрд. евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) си даде зелена светлина днес за строителството на нова 48-етажна централа на стойност 1 млрд. евро, с което сложи край на едногодишен период на отлагания и спънки, съобщи Ройтерс.

В края на миналата година ЕЦБ замрази проекта, след като само една компания кандидатства за строителството на небостъргача във Франкфурт, и то при над два пъти по-висока цена от първоначалния бюджет от 500 млн. евро, определен по цени от 2005 г.

Банката измести датата за нанасяне в сградата с 2 години и половина до средата на 2014 г. и реши да стартира нова търгова процедура, като разби проекта на 12 отделни части.

Лоренцо Бини Смаги, член на ръководството на институцията, посочва, че финансовата криза и решението на банката да раздели работата е помогнало проектът отново да стане актуален.

„Честно казано, общата икономическа ситуация помогна. Последният път нашият търг съвпадна с пика на балона. Този път се възползваме от пръсването на балона“, коментира той пред репортери.

Разходите ще се поемат от акционерите на ЕЦБ – централните банки от еврозоната. Всяка страна, която в бъдеще се присъедини към еврозоната, ще трябва също да участва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още