fallback

Ръстът на цените на бизнес имотите във Великобритания се успокоява

Капиталовата стойност на имотите на Острова нараства с 3,0% през третото тримесечие спрямо ръст от 3,3 на сто през второто

10:50 | 04.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Имотният пазар във Великобритания продължава със силното си представяне през третото тримесечие на 2014 г., като цените на всички имоти нарастват с 3,0% през периода, пише Property Magazine.

Темпът на растеж все пак леко изостава от 3,3-те процента, регистрирани през второто тримесечие след пет поредни тримесечия на растеж. Въпреки това обаче той носи възвръщаемост от 4,4% между юли и август, второто най-високо ниво на показателя от първото тримесечие на 2010 г. насам по данни на индекса на Investment Property Databank (IPD) за Великобритания.

На фона на лекото забавяне на ръста на капиталовата стойност на имотите през третото тримесечие цената на наемите регистрира незначителен ръст до 0,8% спрямо 0,7% през второто тримесечие.

Индустриалните имоти повеждат британския имотен сектор през третото тримесечие, отчитайки сходно ниво на възвръщаемост с второто тримесечие от 5,4%. Възвръщаемостта от офис сгради се стабилизира на ниво от 5,1%, като ръстът на цените в сегмента от 3,9% изравнява нарастването на цените на индустриалните имоти.

Неизневерявайки на тенденциите на възстановяването в сектора, тръговските имоти се представят най-слабо, генерирайки възвръщаемост от 3,7% през третото тримесечие. Въпреки това тримесечието беше второто най-добро за сегмента от началото на възстановяването, след като цените на търговските имоти се покачват с 2,3%. Ръстът на цената на наемите от 0,2% обаче остава блед на фона на сектора като цяло, въпреки че това е най-доброто му представяне от началото на 2008 г насам. Както и в сегмента на индустриалните имоти, ръстът на цените на търговските имоти се дължи най-вече на повишеното инвеститорско търсене.

Ръстът на цените на имотите показва разнородни резултати в различните региони на Острова. Търговските и индустриалните имоти в Лондон се представят много силно, докато при офис сградите в столицата продължават да се наблюдават най-силните ръстове на наемите в цяла Великобритания, които отразяват подобрените условия за наемателите.

Извън Лондон ръстът на цените на търговските имоти се забавя почти навсякъде въпреки понижаването на наемите в някои региони. Междувременно Мидландс се очертава като най-силно представящият се регион в сегмента на офис сградите извън Лондон през третото тримесечие, но данните за индустриалните имоти там се влошават спрямо второто тримесечие.

Общата възвръщаемост от имотите във Великобритания между юли и септември е 4,4%, надвишавайки тази от облигациите и акциите през периода, които регистрират възвръщаемост съответно от по 2,9 и -0,9 на сто.

„Данните на IPD показват, че британските бизнес имоти продължават да бъдат подкрепяни от силно инвестиционно търсене, отразявайки положителните перспективи пред икономиката на страната, както и прозрачността и ликвидността на имотния пазар“, коментира изпълнителният директор на IPD за Великобритания и Ирландия Фил Тили.     

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:22 | 11.09.22 г.
fallback