IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of England поиска още правомощия за регулиране на ипотечното кредитиране

Английската централна банка вече наложи лимити на банките за отпускане на рискови ипотеки

09:56 | 03.10.14 г.
Bank of England поиска още правомощия за регулиране на ипотечното кредитиране

Bank of England поиска допълнителни правомощия, за да регулира рисковото кредитиране за покупка на имоти с цел отдаване под наем, съобщава FT.

Следвайки инструкциите на финансовия министър Джордж Осбърн, комисията по финансова политика на Английската централна банка прецизира инструментите, с които иска да разполага, за да предотврати поемането на прекомерни дългове от страна на домакинствата и евентуално спукване на нов имотен балон.

Когато законопроектът влезе в сила, той ще позволи на институцията да налага лимити на размера на кредитите за покупка на жилище спрямо стойността на имота и спрямо годишния доход на кредитополучателите, включително и домакинствата, които купуват имот, за да го отдават под наем. Предстои обаче мерките да преминат обществено обсъждане.

Английската централна банка вече наложи лимити на банките за отпускане на рискови ипотеки, припомня изданието.

Искането на Английската централна банка представлява рязък завой. Предишният ѝ гуверньор Марвин Кинг не поиска правомощия за налагането на директни ограничения пред ипотечното кредитиране заради политическата чувствителност на въпроса, посочва изданието.

Експерти обвиняват Джордж Осбърн, че схемата, която подпомага домакинствата за покупка на жилища, оказва сериозен натиск върху пазара на имоти на Острова, включително и насърчава рисковите ипотеки. Според Bank of England обаче правителствената програма не представлява сериозен риск за финансовата стабилност.

Това е първата оценка на схемата от страна на Централната банка. В доклада се посочва, че стандартите за одобряване на ипотечните кредити при покупка на жилище по програмата не са по-леки в сравнение със стандартите за по-широкия пазар.

Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) приветства искането на институцията за допълнителни правомощия и предупреждава, че постоянното действие на стимулите за покупка на жилище трябва да се обмисли внимателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още