IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар на Острова „си поема дъх”

Търсенето на имоти във Великобритания се е понижило за първи път от началото на миналата година, отчитат брокери

15:16 | 15.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Жилищният пазар на Острова „си поема дъх”

Жилищният пазар във Великобритания „е спрял, за да си поеме дъх” през юли, а в Лондон е започнал да отстъпва, казват брокери и оценители на имоти.

Търсенето на имоти на Острова се е понижило за първи път от началото на миналата година, сочат данни на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS), съобщи BBC.

Търсенето и сключените сделки са паднали най-силно изразено в Лондон в сравнение с останалите райони на страната, докато броят на офертите за продажба на имоти се е увеличил.

Опасенията за достъпността на пазара са един от факторите за смяната на тенденцията, макар и очакванията все още са цените да продължат да растат.

Според оценителите поскъпването на жилищата вероятно ще бъде по-бързо извън Лондон.

„Промяната на настроението сред потенциалните купувачи на пазара в Лондон е особено изразена, но това донякъде е в съответствие с формирането на по-устойчив пазар в столицата”, коментира Саймън Рубинсън, главен икономист в Rics.

„Навсякъде другаде из страната пазарът като цяло показва по-голяма степен на издръжливост, но това в голяма степен отразява факта, че в някои райони възстановяването се случи съвсем наскоро."

Последните данни на агенции за имоти и кредитори обаче са разнопосочни.

От ипотечния кредитор Halifax отчетоха, че цените на жилищата във Великобритания са постигнали най-големия си годишен ръст от началото на финансовата криза през трите месеца до края на юли.

Същевременно от специализирания портал за имоти Rightmove съобщиха, че офертните цени за продажба на жилищен имот във Великобритания са паднали през юли за първи път тази година.

Пазарът на имоти в Лондон изпадна в застой през юли, отчетоха пък от Hometrack.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още