IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на бизнес имотите в Токио отново достигнаха върховата си точка

Първокласните офиси в Токио се покачиха с повече от 20% през 2014 г.

10:44 | 14.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пазарът на имоти в Токио продължава да се възстановява, след като премиерът Шиндзо Абе започна политиката си за съживяване на икономиката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пазарът на имоти в Токио продължава да се възстановява, след като премиерът Шиндзо Абе започна политиката си за съживяване на икономиката. Снимка: Ройтерс

Цените на имотите в Япония почти са достигнали най-високите си нива, изрази загриженост петият най-голям фонд за недвижими имоти AXA Real Estate, предава Bloomberg.

"Пикът в цените на бизнес имотите вече се вижда", заявява Тетсуя Карасава, директор на AXA Real Estate Investment Managers Japan KK. "Въпросът в момента е дали има накъде още да се покачват или вече е достигнат върха", допълва тя.

Стойностите на бизнес имотите се покачиха наскоро заради усилията на японското правителство да сложи край на дефлацията и да подкрепи икономическото развитие. Това подтикна AXA да обмисли продажбата на част от площите си във фонд, създаден през 2012 г., обяснява още Карасава. Фондът вече е набрал изцяло необходимата сума.

Този фонд е съвместна компания с имотния отдел на Sumitomo Mitsui Trust Holdings и вече е придобил 20 млрд. йени (170 млн. долара) под формата на активи. Основните му активи са средни по размер офис сгради в Токио.

"Фондът може да задържи активите до 2019 г., но може и да се възползва от високите цени на имотите напоследък и да продаде част от офисите по-рано", обясни още Карасава. Според него ако сега се премине към продажби, то това ще бъде на добра цена.

Коефициентът на капитализация, който е мярката за доходност на инвестициите, при офис сградите в Токио се понижи до най-ниските си нива от август 2009 г. насам. Това сочат данни те за ноември на базираната в Ню Йорк анализаторска компания Real Capital Analytics. Според тях коефициентът е намалял до 4,75% от близо 5,3 на сто преди две години. Щом коефициентът намалява, то цените се покачват, припомня агенцията.

Пазарът на имоти в Токио продължава да се възстановява, след като премиерът Шинзо Абе започна политиката си за съживяване на икономиката и край на дефлацията преди две години. Цените на първокласните офиси в Токио се покачиха с повече от 20% през 2014 г., като се очаква ново покачване с поне 10 на сто през тази година. Това спомогна за повишаване на наемите и понижаване на разходите по заемите, обясни Такеши Акаги, директор на изследователския отдел на JLL в Токио.

AXA е петия по големия в света фонд, който управлява недвижими имоти. Неговите активи се оценяват на 65,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 9 години
Колкото по-скъпи и надценени са имотите, толкова по-неефектива е дадена икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още