IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Небанковото финансиране за имоти в Азиатско-тихоокеанския регион набира скорост

Компаниите, които нямат достъп до публичните дългови пазари, търсят възможности за финансиране в чужбина

10:51 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Небанковото финансиране за имоти в Азиатско-тихоокеанския регион набира скорост

След световната финансова криза банковото финансиране за сектора на имотите в Азиатско-тихоокеанския регион значително се сви, както и в другите региони на света, заради по-строгите регулаторни изисквания и мерките за охлаждане на пазарите, наложени от правителствата.

Заради недостига на банково финансиране инвеститорите и компаниите за имоти все по-често започнаха да се обръщат към други източници на финансиране. В последния преглед на финансирането за сектора на имотите в региона CBRE посочва, че небанковото финансиране за сектора на имотите в Азиатско-тихоокеанския регион набира все по-голяма скорост, пише онлайн изданието property-magazine.eu.

Банковите кредити все още са основния източник на финансиране за компаниите от сектора на имотите в региона. Затегнатите изисквания към кандидатите и селективността на банките обаче са спънка пред голям брой инвеститори.

Много от пазарните участници се обръщат към дълговите пазари като един от вариантите за достъп до алтернативно финансиране. Така общият обем на емисиите облигации на имотни компании от Азиатско-тихоокеанския регион достигна почти 34 млрд. долара през 2014 г. – четирикратен ръст спрямо 2011 г.

Ръстът се определя най-вече от засилената активност в Китай и икономиките в Югоизточна Азия без Сингапур. Същевременно дълговите пазари в Сингапур, Япония и Хонконг остават стабилни.

Компаниите, които нямат достъп до публичните дългови пазари, търсят възможности за финансиране в чужбина. Това привлича все повече инвеститори, които се опитват да задоволят нарастващото търсене.

Фондове за имоти стоят зад 42% от инвестициите в дълг в региона, а институционалните – зад 20%, според консултантската компания. Активността на новите източници на финансиране променят напълно капиталовата дългова структура.

Частните инвеститори, които искат да инвестират в дълг в Азия, ще намерят повече възможности в югоизточните региони. Институционалните инвеститори могат да се възползват и от нарастващото търсене в Австралия заради затегнатите изисквания на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още