IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на жилища на Острова записа 11-годишен връх

Делът на сключените сделки за първа покупка на жилище обаче намалява

12:53 | 25.08.15 г.
Търсенето на жилища на Острова записа 11-годишен връх

Търсенето на жилища във Великобритания продължава ръста си, записвайки 11-годишен връх през август, сочат последните данни от Националната асоциация на брокерите на имоти, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Броят на търсещите жилища, регистрирани от агенциите за имоти, продължава да расте и този месец, записвайки повишение от 5% до 462 имота на брокерски офис, най-високият брой от август 2004 г. насам, като за сравнение през юли броят им е бил 439 бр. за офис.

Броят на предлаганите за продажба имоти също расте през юли. Средният брой на регистрираните имоти в брокерските офиси нараства с 25% до 55 имота, докато месец по-рано средният им брой е бил 44 бр. Това са нива, невиждани от две години насам, когато през септември 2013 г. средният брой предлагани жилища в офисите на агенцията беше 57 бр.

Въпреки това броят на направените продажби остава на същото ниво, каквото беше през юни и май. Средно по девет имота са продали британските брокери и през юли, показвайки, че въпреки че жилищният фонд започва да се увеличава, все още е трудно да се завърши покупката.

Юлският доклад за пазара на жилищата разкрива, че броят на направените покупки от купувачи, които за пръв път сключват такава сделка, продължава да спада и през юли, като на този тип сделки се падат само 23% от всички. За сравнение, през юни делът им беше 24%, а през май – 29%. Въпреки месечния спад на годишна база се забелязва повишаване, като през юли 2014 г. делът на този тип сделки е бил 20%.

„Обичайно е продажбите да отнемат повече време през летните месеци, тъй като купувачите и продавачите са във почивка. Тревожно е обаче, че делът на сключените сделки за първа покупка на жилище устойчиво пада“, заяви Марк Хауърд, директор на Националната асоциация на брокерите на имоти.

Според него фактът, че на пазара се появяват нови жилища, вероятно означава, че през следващите месеци активността на пазара ще се увеличи и ще бъдат направени повече продажби в отговор на нарастващото множество от купувачи, на което сме свидетели в последните месеци.

„Истината е, че на Острова няма достатъчно къщи, които да посрещнат нарастващото търсене и докато не видим повече тухли и хоросан, няма надежда, че кризата ще се разреши“, посочи той.

„Тревожно е, че броят на сключените сделки за първа покупка на жилища спада“. Според Хауърд този тип клиенти сe отдръпват от пазара поради покачването на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още