fallback

Луксозните имоти в Лондон с рекорден интерес

Строителните предприемач отчитат рекордни премии за нови апартаменти въпреки забавянето на продажбите

17:26 | 29.08.15 г. 32

Строителните предприемачи в Лондон отчитат рекордни премии (еднократни суми, различни от депозитите, за заявяване на интерес към недвижими имоти под наем - бел. ред.) за нови апартаменти въпреки забавянето на продажбите, съобщава Bloomberg.

Решението на строителните компании да строят по-големи имоти в най-добрите квартали е довело до най-голямата ценова разлика между новите и вече съществуващите апартаменти, сочат данни събрани от имотния регистър и брокерската къща Savills Plc.

„Средната цена на новопостроените имоти напоследък се изстреля нагоре“, казва Нийл Хъдсън, асоцииран директор в Savills. „Това показва увеличение на жилищното строителство във високия клас на пазара и премии за по-големи жилища“.

Най-голямата разлика в стойността е в квартала Royal Borough of Kensington & Chelsea, където средната цена на нов апартамент в момента е около 3,4 млн. лири (5,2 млн. долара), казва Хъдсън. За сравнение 1,28 млн. лири е средната цена на по-старите имоти, обикновено разположени в сгради, построени преди повече от 100 години, или в приспособени къщи.

Новите апартаменти в London Borough of Hammersmith & Fulham, който включва районите West Kensington и Parsons Green, също привличат големи премии, сочат данни на имотния регистър.

Рекордните премии идват в момент, в който продаването на луксозни домове става все по-трудно заради повишаването на данъка върху продажбите, по-силната лира и сътресенията на световните пазари, които намаляват търсенето. Стойностите на жилищата в момента се понижават в първокласни райони като Нотинг Хил, Челси и Найстбридж, казват от брокерската къща Knight Frank LLP.

„Сривът на цените на суровините, особено на цената на петрола, доведе инфлацията на цените на имотите в горния сегмент на пазара в Мейфеър до пълен застой“, казва Майк Прю, анализатор в Jefferies Group LLC. „Много от купувачите от икономики, базирани на суровини като Русия, няма покупателната сила, която преди притежаваха“.

Спадът на търсенето от чужди инвеститори помогна за намаляването на броя на жилища в Лондон, продавани за повече от 2 млн. лири, с 38% през май спрямо миналата година, става ясно от данните на имотния регистър. Общият брой продажби на апартаменти и жилища в столицата на Кралството е спаднал с 24% през същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 12.09.22 г.
fallback