IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на наемите на луксозните имоти по света се забавя

В голяма степен ситуацията отразява забавянето на растежа на световната икономика, според глобален консултант

19:28 | 14.10.15 г.
Ръстът на наемите на луксозните имоти по света се забавя

Ръстът на наемите на луксозните имоти по света се забавя, показват данните на консултантската компания Knight Frank.

За 12-те месеца до края на юни наемните равнища на първокласните имоти са се увеличили със само 0,2% - най-бавният темп на растеж от първото тримесечие на 2010 г., посочва онлайн изданието propertywire.com.

В 10 от 18-те градове, наблюдавани от консултантската компания, е отчетен ръст на наемите, като на някои от пазарите увеличенията са значителни.

Класацията се оглавява от Кейптаун, където е отчетен ръст от 10,2% заради недостига на жилища и по-строгите кредитни регулации. Затегнатите изисквания за ипотечно кредитиране доведоха до засилване на търсенето на имоти под наем, вместо за продажба.

Втората позиция е за Цюрих с ръст на наемите на луксозните жилища от 8,3%. Търсенето там остава силно заради ограниченията пред чуждестранните купувачи за покупка.

Що се отнася до регионите, в Европа и Африка са измерени най-силните увеличения на наемите на луксозни имоти, въпреки забавянето на пазарите в Найроби и Лондон.

Москва е най-изоставащият пазар – понижението на наемните равнища във високия сегмент достига 11 на сто на годишна база към края на юни.

Компанията посочва, че индексът на наемите на луксозните имоти отразява в голяма степен забавянето на ръста на световната икономика. Поне за известно време не се очакват ръстове от над 5 на сто, каквито се наблюдаваха доскоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още