IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley се завръща на пазара на имоти

Инвестиционната компания набра 1,7 млрд. долара за нов високорисков фонд за инвестиции в имоти

21:48 | 02.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Morgan Stanley се завръща на пазара на имоти

Morgan Stanley се завръща на пазара на имоти. Инвестиционната компания се радва на добри новини от звеното си за имоти, чиито загуби заради бума отпреди няколко години се разглеждаха като една от емблемите на ексцесиите преди кризата, пише The Wall Street Journal.

Morgan Stanley завърши през лятото набирането на средства за първия си високорисков фонд за имоти от 2007 г. насам – знак, че компанията най-сетне се е възстановила след кризата. Новият глобален фонд привлече ангажименти за 1,7 млрд. долара от инвеститори, сред които се открояват CIC и държавният инвестиционен фонд на Австралия.

Успехът на инвестиционната група на пазара на имоти идва в момент, в който цените на активите растат главоломно заради средата на ниски лихви и разхлабената парична политика в Европа и САЩ. Активността на пазара на имоти нараства стремително и дори големи инвеститори от ранга на Сам Зел се впускат в сектора, за да си осигурят по-висока доходност и да се възползват от съживяването на пазара.

Много от пенсионните фондове и други институционални инвеститори също подновиха апетита си за риск и се насочиха към сектора на имотите.

Все пак новият фонд за имоти на Morgan Stanley е по-малък в сравнение с този, който компанията набра точно преди спукването на балона. Това обаче също се възприема като триумф, след като много анализатори предвиждаха пълен крах за звеното на групата за инвестиции в имоти заради огромните загуби, които то генерира.

Джон Клоп, който ръководи подразделението, признава, че пазарът в момента е „безумно конкурентен“. „Огромни капитали се насочват към сектора на имотите на всеки пазар, във всяко ъгълче и пролука“, коментира той.

В ранните години на възстановяването след кризата звеното за имоти се фокусира върху набирането на средства за изкупуване на напълно наети сгради на комуникативни локации и други първокласни активи. Около 55 на сто от активите на звеното, които са на стойност 32 млрд. долара, са на подобни локации.

В момента обаче инвеститорите се интересуват от по-рискови опортюнистични фондове, които навлизат на нови пазари и в нови проекти с по-висока доходност – 20% и повече. През 2015 г. тези фондове набраха почти 50 млрд. долара – следкризисен рекорд, макар и все още да са под пиковото равнище, отчетено през 2008 г. (74,2 млрд. долара), показват данни на анализаторската компания Preqin.

Новият фонд на Morgan Stanley вече е вложил около една трета от средствата, като е приключил 10 сделки, а още 7 са в процес на реализиране. На фона на засилената конкуренция в Лондон и Ню Йорк фондът търси възможности на пазари като Токио, Виена и Хонолулу.

Завръщането на високорисковия фонд на Morgan Stanley в играта отваря нова глава в историята на компанията. В края на миналия век и в началото на този опортюнистичните фондове на групата се смятаха за „златен стандарт“ от много инвеститори, тъй като участваха в едни от най-големите сделки в света. Те обаче понесоха доста по-големи загуби в сравнение с конкурентите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още