IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шанхай ще емитира облигации за 1,09 млрд. долара

Облигациите ще са обезпечени от местни държавни жилищни фондове с цел привличане на средства за ипотеки

10:03 | 27.11.15 г.
<p>
	Шанхай <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Шанхай Снимка: архив Ройтерс

Шанхай планира да продаде облигации за 6,96 млрд. юана (1,09 млрд. долара), обезпечени от местни държавни фондове. Целта е да се осигурят средства за ипотеки, тъй като Китай се опитва да повиши продажбите на жилища и да изчисти свръхпредлагането на имоти в цялата страна, съобщава Bloomberg.

Shanghai Provident Fund Management Center планира да емитира облигациите на 4 декември, сочат съобщения на уебсайта на Shanghai Clearing House, публикувани в петък. Ценните книжа са първите обезпечени със заеми от жилищен фонд облигации, които ще бъдат предложени на междубанковия пазар в Китай, твърди Джоу Юе, базиран в Шанхай анализатор на облигации към China Merchants Securities Co.

Ходът подчертава опитите на местните правителства за попълване на жилищните фондове, които предоставят кредити на купувачи на жилища на по-ниски лихвени проценти в сравнение с банковите ипотечни кредити. Китай позволява на имотни компании да продават повече облигации на континенталния пазар, докато правителството се опитва да избегне най-лошото икономическо забавяне за последните 25 години.

„Реформата в жилищните фондове ще бъде най-ефективният подход за продажба на предлаганите жилища“, казва Лиу Юан, базиран в Шанхай директор по проучванията към Centaline Group, най-голямата агенция за недвижими имоти в Китай. „Възможността купувачите да взимат повече заеми може да повиши покупателната им сила, но няма да повлияе на целия финансов пазар, както влияе намаляването на лихвените проценти“.

Физическите лица внасят пари към местните спестовни жилищни фондове, които се управляват от общините. В Шанхай, Пекин и Шънджън събраните публични жилищни фондове се отдават като заеми почти напълно всяка година, твърди консултантската компания China Real Estate Information Corp.

Облигациите ще бъдат продадени на две части - 5,02 млрд. юана на първия етап, а останалата част от сумата – на втория, се посочва в съобщението. Shanghai Pudong Development Bank Co. ще бъде водещият поемател.

Продажбата показва „подкрепата на правителството за пазара на недвижими имоти“, казва Джоу от China Merchants Securities. “След Шанхай много други градове ще предприемат същата стъпка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още