IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите необслужвани кредити в Китай са нараснали над два пъти през 2015 г.

Експерти призовават за незабавно въвеждане на правила за преструктуриране на корпоративния дълг

16:44 | 12.01.16 г.
Новите необслужвани кредити в Китай са нараснали над два пъти през 2015 г.

Необслужваните нови кредити в Китай са се увеличили повече от два пъти през 2015 г. спрямо 2014 г., сочат данни на китайския банков регулатор, цитирани от Ройтерс.

Данните показват, че общият обем на необслужваните заеми е достигнал 1,95 трлн. юана през миналата година (296,8 млрд. долара). Необслужваните кредити в страната са нараснали с 257,4 млрд. юана до 1,43 трлн. юана през 2014 г., което разкрива, че новите лоши кредити са нараснали с над 500 млрд. юана през миналата година.

През последното тримесечие на 2015 г. е отчетен ръст на необслужваните кредити на банките в Китай за 17-то поредно тримесечие.

Китайските банки често са обвинявани, че подценяват необслужваните кредити, като ги отчитат чрез съмнителни методи, като например повторно финансиране на нерентабилни държавни предприятия.

Същевременно ръстът на печалбите на банките се е забавил до 2,3% през 2015 г. спрямо 39,5% година по-рано на фона на общото забавяне на икономиката.

Експерти призовават за незабавно въвеждане на правила за преструктуриране на корпоративния дълг и увеличаване на подкрепата за фирмите с дългови затруднения.

Централната банка в Пекин предприе серия от мерки, включително неколкократно намаляване на лихвените проценти и изискванията към банковите резерви в опит да подкрепи икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още