IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите купувачи на имоти се оттеглят от Кипър

Спадът се компенсира от сделките с местни купувачи, които отчитат ръст повече от два пъти през първите два месеца на годината

16:19 | 07.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Продажбите на имоти на чужденци в Кипър са се свили с 54 на сто през февруари, сочат правителствените данни, цитирани от онлайн изданието themovechannel.com. Същевременно обаче властите в страната отчитат активизиране на местните купувачи.

За първите два месеца на годината международните трансакции с имоти на средиземноморския остров са намалели с 46% спрямо първите два месеца на миналата година. Намалението се обяснява с дебатите за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) в навечерието на референдума на Острова, който е насрочен за 23 юни.

Заради дискусиите около Brexit паундът освен това поевтиня на валутните пазари, което направи имотите в държавите от еврозоната не толкова привлекателни за британците.

Същевременно продажбите на имоти на местни жители са нараснали над два пъти на годишна база през първите два месеца на годината. Ръстът се дължи на икономическото възстановяване след кризата, нарастващото потребителско доверие и по-ниските лихви по ипотеките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още