IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой луксозни жилища са в процес на строителство в Лондон

Засиленото предлагане и отслабващото търсене може да принудят някои строителни фирми да трансформират проектите си

11:50 | 14.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Рекорден брой луксозни жилища са в процес на строителство в Лондон, съобщава Bloomberg. Общата им площ е над два пъти по-голяма в сравнение с Хайд Парк, посочва информационната агенция, като се позовава на консултантската компания Arcadis NV.

В момента в строеж са 35 хил. луксозни имота за над 77 млрд. паунда (108 млрд. долара), което е с 40 на сто повече спрямо 2014 г., показва статистиката на компанията. Това, според агенцията, може и да принуди някои от строителните фирми да трансформират проектите си.

Предлагането на луксозни жилища в града се засилва на фона на забавящото се търсене заради предстоящото увеличение на данъците върху луксозните имоти. Търсенето намалява и заради срива на цените на петрола на световните пазари, което е пречка пред вложенията на купувачите от Близкия изток и другите водещи петролни производители и държавни инвестиционни фондове.

„Все още не е ясно как пазарът ще се справи с тези предизвикателства“, коментира Марк Кливърли от Arcadis. Според него допълнителен натиск върху пазара оказват и цените на земята, както и по-слабият ръст на доходите.

Почти една трета от новото строителство в луксозния сегмент в Лондон е концентрирана в Челси и Фулъм. Повече от една четвърт от жилищата са по южния бряг на Темза, от изоставената електроцентрала Battersea до моста Тауър.

Същевременно цените на жилищата в Челси отбелязват спад от 2,5% за 12-те месеца до края на март, сочат данните на консултантската компания Knight Frank LLP.

Броят на жилищата в строеж в Челси и Фулъм почти се е удвоил от 2014 г. насам до почти 11 хил. жилищни единици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още