IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските инвестиции в имоти в САЩ растат силно

За периода 2010-2015 г. общият обем на вложенията надвишава 300 млрд. долара

11:19 | 19.05.16 г.
Китайските инвестиции в имоти в САЩ растат силно

Обемът на китайските инвестиции в имоти в САЩ вече надвишава 300 млрд. долара и продължава да се увеличава въпреки икономическата слабост на Китай и засиления валутен контрол, показват данни на консултантските компании  Rosen Consulting Group и Asia Society, цитирани от Ройтерс.

За периода 2010-2015 г. китайски купувачи са придобили жилищни имоти в САЩ на стойност над 93 млрд. долара, ценни книжа, обезпечени с ипотеки, за 208 млрд. долара, както и бизнес имоти за около 17 млрд. долара, сочи статистиката.

Въпреки че числата впечатляват, преките чуждестранни инвестиции от Китай в САЩ все още са само 10 на сто от общия обем на преките чуждестранни инвестиции в Страната на неограничените възможности.

В сектора на имотите обаче китайските купувачи се очертават като водеща група инвеститори в страната. Според Артър Маргън, съавтор на доклада, те могат да издържат на всякакви краткосрочни събития на пазара и са изключително устойчиви.

Според Маргън има сериозни сигнали, че инвестициите на китайци в сектора на имотите в САЩ ще продължат да се засилват. Колко дълго ще продължат добрите времена обаче – това зависи от икономиките на двете страни.

Заради ситуацията в Китай се очаква, че интересът към имоти в чужбина от страна на малка група китайски купувачи може и да отслабне. Като цяло обаче групата на китайците се очаква да продължи да влага по-големи бюджети в имотни инвестиции в сравнение с останалите международни купувачи.

Средният бюджет на китайските купувачи на имоти в САЩ достига почти 832 хил. долара през 2015 г. в сравнение с малко под 500 хил. долара на другите международни купувачи на имоти в страната.

Една от причините китайците да харчат повече е склонността им към скъпи, луксозни жилища. Затова и те са най-активни на пазара в Калифорния, Вашингтон и Ню Йорк.

За първи път през 2015 г. групата на китайските купувачи измести канадците като водещи международни играчи на жилищния пазар в Страната на неограничените възможности, припомня информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още