IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Лудият пазар на луксозни имоти

Все пак глобалният пазар на луксозни имоти миналата година е бил по-малко волатилен от бурната 2009 г.

15:29 | 06.06.16 г.
<p>
	Ванкувър.&nbsp;<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Ванкувър. Снимка: pixabay.com

Глобалният пазар на луксозни имоти е доста волатилен. През бурната 2009 г., например, има забележителен диференциал от 97 процентни пункта в ценовите промени на луксозните имоти, коментира VisualCapitalist. Някои пазари отчетоха ръст от 30%, но други – спадове от по над 60%. А това е доста голям марж за имоти, струващи по няколко милиона.

Това сочи последното издание на Wealth Report, годишен доклад на глобалната консултантска къща в недвижимите имоти Knight Frank, която се фокусира върху ултрабогатите в света.

Пазарът на луксозни имоти миналата година очевидно е бил по-малко волатилен спрямо вече споменатия период, но спредът все пак е значителен.

Във Ванкувър, който в момента е обзет от имотна мания, цените на луксозните имоти са скочили с 25% през 2015 г. Градът обаче не е изключение от тенденцията. Според Royal Lepage, друга компания за недвижими имоти, покриваща канадските луксозни пазари в по-голяма дълбочина, имотите са поскъпнали със 125% от 2005 до 2015 г. досега. В същото време ръстът в Торонто за същия период е от 69%, а в Монреал – 58%.

Най-големият ръст в цените на луксозните имоти е в Лагос, Нигерия. Африканският метрополис с 16 млн. души е най-големият град на континента и най-бързо растящият в света. Там обаче луксозните имоти са поевтинели с 20%.

По отношение на т.нар. градове от „световна класа“ Буенос Айрес, известен още като „Париж на Южна Америка“, отчита най-голям спад в цените - 8%. Knight Frank отбелязва, че спадът се дължи основно на валутата и проблеми с достъпността. Може да е интересно пазарът там да се следи за известно време, след като новият президент на Аржентина Маурисио Макри пое лидерството на страната през декември 2015 г.

Сан Франциско е на второ място след Ванкувър в света с ръст на цените на луксозните имоти от 10,9% през миналата година. Торонто отчита повишение от 8%, а Лос Анджелис и Ню Йорк са с доста по-скромно представяне от съответно 4,7% и 2,4%.

Чикаго се представя най-зле сред градовете от Северна Америка като индексът на Knight Frank не отбелязва промяна в луксозните имоти през 2015 г.

Други графики можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още