IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията от Brexit дават път на малките инвеститори в имоти на Острова

Обемът на инвестициите в регионите расте, докато в Лондон намалява заради различния профил на инвеститорите

14:28 | 14.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Опасенията от Brexit дават път на малките инвеститори в имоти на Острова

Инвеститорите в имоти в британските региони си осигуряват отстъпки при сделките заради предстоящия референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), пише Ройтерс.

Напук на инвестиционното затишие в столицата на страната регионалните пазари на имоти са от частни инвестиционни посредници и други дребни инвеститори, които се възползват от намаляването на конкуренцията за търговските и офис площи най-вече в градове като Бирмингам и Лийдс.

Тези инвеститори имат по-малко активи под управление и обикновено разполагат и с по-малко ресурси в сравнение с големите институционални инвеститори като застрахователни компании, пенсионни фондове и държавни инвестиционни фондове.

Нарастващата несигурност около изхода от референдума обаче отваря достатъчно възможности и пред тях, посочва информационната агенция.

“Повечето инвеститори не искат да взимат решение за сделките преди референдума”, коментира Дейвид Пралонг, основател на паневропейския инвестиционен посредник Maya Capital LLP. Според него това дава достъп на по-малките инвеститори до активи, които трудно биха си осигурили при други обстоятелства.

През последните седмици компанията е направила успешни оферти за четири по-малки офис сгради за общо 50 млн. паунда (72 млн. долара).

Загрижеността на по-големите инвеститори е, че евентуално напускане на ЕС ще сложи край до неограничения достъп на Великобритания до пазара на най-големия търговски блок в света. Това би подкопало икономическия растеж и статута на Лондон като водещ финансов съперник на Ню Йорк, посочва информационната агенция.

Същевременно най-големите наематели на площи в регионите на Острова са обикновено местни компании и търговци на дребно, за които бизнес рисковете са по-малки при евентуален Brexit.

Fidelity International и M&G Real Estate например съобщават, че продължават да инвестират в бизнес имоти извън Лондон в навечерието на референдума за членството в ЕС.

Референдумът, който ще се състои през следващата седмица, значително охлади активността на пазара на бизнес имоти във Великобритания. Имоти на стойност 16,1 млрд. паунда смениха собственика си през първите четири месеца на 2016 г. спрямо почти 25 млрд. паунда за същия период на миналата година, показват данните на консултантската компания Property Data Ltd.

Андрю Хокинс от консултантската компания Jones Lang LaSalle допълва, че около една четвърт от инвеститорите са отложили сделките си и изчакват резултатите от вота. Други инвеститори пък включват в договорите си клаузи при Brexit, които биха им дали право да си тръгнат, ако Великобритания гласува да напусне ЕС.

На фона на общия за страната спад обемът на инвестициите в регионите отбелязва ръст от 6% спрямо средното ниво за същия период за последните пет години до 4,5 млрд. паунда. Това е в рязък контраст със ситуацията в Лондон, където обемът на инвестициите намалява с 15 на сто спрямо средната стойност за петгодишния период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още