IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Унгария са започнали да прехвърлят токсичните си активи

"Лошата" банка е абсорбирала неизплатени кредити на повече от 20 финансови институции

15:21 | 23.06.16 г.
Банките в Унгария са започнали да прехвърлят токсичните си активи

Повече от 20 банки в Унгария, включително и тези с най-висок дял неизплатени кредити, са подписали договор с т.нар. „лоша“ банка, която да абсорбира токсичните им активи, съобщава Ройтерс, като се позовава на съобщение на централната банка на страната.

„Лошата“ банка MARK беше създадена с усилията на гуверньора на унгарската централна банка Дьорд Матолчи. Идеята е с абсорбирането на токсичните активи на банките да се съживи кредитирането за бизнеса и така да се подкрепи икономическото възстановяване.

След повече от година разговори по програмата Европейската комисия (ЕК) одобри унгарската „лоша“ банка през февруари. Тя ще изкупува проблемни портфейли от кредити на банките, предимно свързани с имоти.

Централната банка на Унгария не разкрива кои са кредиторите, с които MARK е подписала споразумение. Трансферната стойност на прехвърлените активи се оценява на от 90 до 125 млрд. форинта предвид провизиите на банките. Програмата на „лошата" банка за абсорбиране на токсични активи е на стойност 300 млрд. форинта (малко над 1 млрд. евро).

Програмата не обхваща MKB Bank, която трансферира 40 на сто от проблемните си активи към друг механизъм.

Централната банка на Унгария изчислява, че ако темповете на „прочистване“ на балансите на банките се задържат такива, до 2017 г. делът на необслужваните кредити с просрочие над 90 дни ще се понижи до 5% от всички кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още