IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще останат ли без дом наематели на жилища от ЕС на Острова?

Собственици ще прекратяват договори само с хора, които нямат право да пребивават в страната, ако се договорят промени на правото за свободно движение

10:46 | 16.08.16 г.
Ще останат ли без дом наематели на жилища от ЕС на Острова?

Собственици на жилища, отдавани под наем във Великобритания, уверяват наемателите си – граждани на държави от Европейския съюз (ЕС), че няма да останат без дом заради Brexit, пише онлайн изданието themovechannel.com.

Според резултатите от проучване, осъществено от британската национална асоциация на собствениците на имоти, една трета от наемателите – граждани на други държави от ЕС, се опасяват, че резултатите от референдума за Brexit ще затрудни наемането на жилище на Острова.

Общо 25 на сто от анкетираните се опасяват, че собствениците на имоти няма да искат да отдават жилищата си на наематели от ЕС.

Около 2 млн. души от наемателите на Острова са граждани на други държави от ЕС, възползвали се от правото на свободно движение. Основните опасения са свързани с ограничаване на правото на свободно движение на хора в ЕС, за каквото Лондон ще претендира пред Брюксел при преговорите за напускане на съюза, посочва изданието.

От асоциацията на собствениците успокояват наемателите, че няма да останат бездомни и че собствениците на жилища, отдавани под наем, няма да спрат да отдават жилища на граждани на държавите от ЕС просто защото Великобритания е решила да напусне съюза.

Единствено ако бъдат договорени промени на правото за свободно движение, собствениците на отдавани под наем жилища биха предпочели да прекратят договорите с наемателите си, за да си спестят глоби и дори затвор, ако отдават под наем имот на хора, които нямат право да пребивават в страната.

За момента наемният пазар на жилища на Острова върви добре и отчита стабилни ръстове. Размерът на наемите отчита ръст от 2,3% в национален мащаб, а в Лондон темповете на ръст са почти два пъти по-бързи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още