IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е потенциалът за развитие на отворените фондове в Европа?

Пазарът на теория може да се разрасне повече и от този в САЩ

09:58 | 01.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пазарът на отворени фондове за инвестиции в имоти в Европа продължава да набира скорост, пише в свой анализ онлайн изданието ipe.com. Очакванията са пазарът да продължи да расте значително в дългосрочен план.

Секторът съществува от около 10 години, преживя и тежка криза и въпреки проблемите се смята, че и в Европа могат да съществуват също толкова разнообразни отворени инвестиционни фондове, колкото и в САЩ, отбелязва изданието. Ако приемем, че това е само въпрос на време да се случи, потенциалът за растеж е огромен.

Към края на септември отворените фондове за инвестиции в имоти в САЩ управляват активи за 166 млрд. долара (153 млрд. евро), според секторния индекс ODCE. Европейският му еквивалент съставлява 61% от IPD Pan-Europe Property Funds index на MSCI, като активите под управление се изчисляват на 9,52 млрд. евро към края на юни, посочва изданието.

На теория европейският пазар може да се разшири повече и от американския. Всички пазари на имоти в Европа заедно съставляват по-голям пазар, отколкото е САЩ. Може да се каже обаче, че съвкупността от характерни национални пазари в Европа, често с различни валути и регулаторни режими, изисква и по-голяма съвкупност от активи, за да се постигне ефективна диверсификация.

Това разминаване е още по-видимо в Азиатско-тихоокеанския регион, където отворените фондове също набират скорост. Секторът в региона е по-млад и от европейския, но като се имат предвид пазарите в Япония и Китай, фондовете също имат потенциал за силен растеж.

Защо обаче секторът тръгна рязко нагоре точно сега, посочва изданието. Отговорът е прост: инвеститорите отчаяно търсят източник на доходност. Добър пример за това е най-голямата частна застрахователна компания в Дания - PFA Pension, която в момента е ключов инвеститор в два паневропейски отворени фонда с фокус върху пазарите в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

Cromwell – австралийският публичен фонд за имоти, който през 2015 г. придоби Valad Europe, е един от последните играчи, които навлязоха на пазара. Дори и новодошлите очакват скоро фондовете им да достигнат няколко милиарда евро.

Анализатори отбелязват, че засилващата се конкуренция за момента носи само добро, защото за европейския пазар е важно да натрупа критична маса. Броят на фондовете за момента е добър, но те имат нужда да се разширяват по размер и да подобрят фокуса си.

Логично е оживлението в сектора на отворените фондове да доведе до ръст и на глобалните платформи на фона обаче на засилващите се критики към тях. Опасенията се засилиха след кризата на пазара във Великобритания заради вота за Brexit. Някои от тези фондове, които затвориха за кратко, обаче вече отново привличат инвестиции, което поставя въпроса доколко съмненията за индустрията са основателни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още