IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво причинява Airbnb на кварталите?

Платформата за краткосрочно отдаване на жилища под наем е въвлечена в спорове с местните власти от Токио до Берлин и Сан Франциско

11:49 | 22.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изследване от 2015 г. установи, че 9,6% от всички жилища там са били обявени за отдаване под наем в Airbnb, а в готическата част на Стария град равнището скача на 16,8%.

Барселона спря да издава нови лицензи за туристически жилища, без които краткосрочното отдаване на жилища под наем е незаконно. Общинският съвет в Барселона отбелязва, че незаконното настаняване „създава спекулации и сива икономика, а това не е положително за местните жители и води до недоволство и оплаквания“.

Изследването в Барселона и редица други места, включително в Бостън, Лос Анджелис и САЩ като цяло, установи връзка и между концентрацията на имоти, обявени под наем в Airbnb в даден квартал, и покачването на наемите.

Изследването в Лос Анджелис разкри, че през 2014 г. почти половината от обявените под наем имоти в Airbnb са били съсредоточени в седем квартала, където наемите са се повишили с около една трета по-бързо в сравнение със средното за града. По-широкото изследване за САЩ показа, че увеличаване с 10% на обявените в Airbnb жилища е довело до повишаване на наемите с 0,42% и на цените на жилищата с 0,76%.

Разбира се, много фактори засягат жилищните пазари и авторът на доклада за Лос Анджелис отбеляза, че разрастването на Airbnb може да е резултат от по-широки проблеми с достъпността на жилищата.

Според изследването обаче Airbnb се възползва от незаконно отдаване на жилища под наем, което „води до повишаване на наемите, намаляване на предлагането на жилища и засилва сегрегацията“.

Освен проблемите с достъпността някои се притесняват, че бързото разрастване на краткосрочното отдаване на жилища под наем може да промени и атмосферата на района.

Агенцията, която отговаря за културното наследство в Единбург, се опасява, че „характерът на Стария град се променя“ заради краткосрочните наеми макар да признава, че те стимулират туризма и помагат на бизнеса.

Авторите на друго изследване интервюирали малка група жители на хавайския остров Оаху относно мнението им за краткосрочните наеми. Те открили както положителни, така и негативни последици, но вторите преобладавали.
Хората били най-разтревожени, че се нарушава усещането за общност, като това притеснение било посочвано над два пъти повече, отколкото цените на имотите и достъпността.

Някои се опасяват също, че краткосрочните наеми засилват проблема със „свръхтуризма“. Барселона и Венеция, например, приемат над 30 милиона посетители на година, което води до оживени дебати за последиците от големия брой туристи.

В някои случаи се получават оплаквания от поведението на краткосрочните посетители, които организират шумни партита или създават задръствания на паркингите.

Но Airbnb и други сайтове за краткосрочно отдаване на жилища под наем могат да предложат положителни преживявания както на гостите, така и на домакините. Много гости се надяват да спестят пари за сметка на хотела или да имат „по-автентични“ преживявания по време на ваканцията в не толкова популярни сред туристите квартали. 90% от гостите в Airbnb заявили, че са „доволни“ или „много доволни“ от престоя си.

Домакините пък получават шанс да се срещат с хора от цял свят, като в същото време печелят допълнителни средства.

Колкото до по-широката общност, Airbnb може да помогне за настаняването на повече туристи и да осигури повече клиенти на компании в предимно жилищни зони.

Платформата заявява, от своя страна, че помага за разнообразяването на туризма, като насърчава райони, които се нуждаят най-много от посетители, и като ограничава навалиците на популярни сред туристите места.

“Въпреки че пътническата и туристическата индустрия продължават да растат по-бързо, отколкото повечето останали сектори на икономиката, много е важно местните жители и общности да се възползват от често рекордния брой посетители на техните градове“, казва представител на Airbnb.

Компанията допълва, че работи с правителства от цял свят за ясни правила, „за да гарантира, че домакините и гостите могат да използват платформата уверено и сигурно“.

Бързото разрастване на компаниите за краткосрочни наеми, точно като дроновете и безпилотните коли, е относително неочаквано явление, което кара правителствата да преосмислят съществуващите регулации.

Airbnb си поставя за цел да настанява един милиард гости на година до 2028 г. Мащабът на амбициите ѝ означава, че битките с регулаторите вероятно ще продължат в обозримо бъдеще, тъй като повече градове опитват да контролират последиците от платформата.

Възможно е да видим приемането на още по-стриктни правила, както се случи в Япония, Барселона и Палма де Майорка. Дори градовете, които избраха по-мек подход, може да ограничат някои видове обяви и да изискат споделянето на данни за дейността по отдаване под наем.

Това може да застраши постигането на целта за растеж на компанията, но също така може да помогне за официализирането и легитимирането на присъствието на Airbnb като постоянен фактор в кварталите по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още