IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на лихвите по ипотеките е на отрицателна територия

Какви са лихвите по ипотечните кредити по света и в България?

13:38 | 25.08.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Унгария

Лихвите по ипотечните кредити в Унгария са сравнително високи, защото регулаторите отрязват достъпа на заемателите до по-евтини (но не толкова сигурни) кредити с плаваща лихва. Лихвите по 10-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва в момента са около 5%.

Предпазните мерки бяха засилени и от спомените за модата да се теглят ипотечни кредити в швейцарски франкове преди финансовата криза. Последвалият срив на форинта спрямо франка засегна един милион унгарци.

Гърция

Лихвите по ипотечните кредити в Гърция растат, обременени от държавния и корпоративния дълг. Средната плаваща лихва по жилищните кредити достигна 3,08% през юни, което е ръст с 11 базисни пункта спрямо година по-рано.
Заради огромното си количество лоши кредити гръцките банки стават по-предпазливи при отпускането на нови заеми, дори когато те са гарантирани с жилище.

Хонконг

Лихвите по ипотечните кредити растат и в Хонконг на фона на политическата криза в града, която отслаби апетита за кредити. Както HSBC Holdings, така и Standard Chartered повишиха лихвите с десет базисни пункта до 2,48% през юли, сочат данни на Bloomberg Intelligence.

Сингапур

DBS Group Holdings, най-голямата банка в Сингапур, предлага тригодишни ипотечни кредити с фиксирана лихва от 1,89% през първата година и 2,18% през втората и третата година. Заемите с плаваща лихва са с около 1,13% над лихвите по депозитите.

Ограниченията в съотношението заем към стойност на обезпечението бяха затегнати миналата година, за да се предотврати балон на имотния пазар. Цените на жилищата се възстановяват с връщането на чуждестранните купувачи на пазара, като продажбите на частни жилища скочиха до най-високото им ниво от осем месеца насам през юли.

Япония

Политиката на отрицателни лихви на Японската централна банка поддържа достъпността на жилищните кредити. Лихвата по 10-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва може да достигне 0,65%, а Sumitomo Mitsui Trust Bank предлага лихва от едва 0,53%.

Това стимулира покупките на имоти и цените в по-големите градове, като сложи край на годините на спад след спукването на балона на пазара през 1991 г. Цените на земята за жилищни цели в Голям Токио са нараснали с 1,3% миналата година, а тези извън големите градски зони са се повишили с 0,2%, което е първият им скок от 27 години.

В цялата страна обаче цените са едва на 38% от нивата им през 1991 г., сочат данни на министерството на земята.

Австралия

Лихвите по ипотечните кредити са намалели с около 40 базисни пункта след понижаването на основната лихва от Австралийската централна банка през юни и юли. Средната стандартна променлива лихва на четирите най-големи кредитори в страната в момента е 4,94%.

Спадът на лихвите по ипотечните кредити наред със смекчаването на правилата за кредитиране и изненадващото преизбиране на дясноцентристкото правителство съживиха жилищния пазар в Австралия. След двегодишен спад цените на имотите в Сидни растат през последните два месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
Хищническо ценообразуване? Отпускат сега, за да се спечелят повече след време? Не искат да фалират длъжниците, за да могат да са им кредитори за в бъдеще? Изобщо някой пита ли кредиторите, когато най-големите длъжници са държавите, а те имат механизма да повлияят на кредиторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Каква е тази продължаваща политика на обезценка на парите, кога ще прекрати това? Нулева лихва ? Кредиторите не трябва ли да ядат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
al64ad
преди 4 години
да,на такава отрицателна територия колкото и с отрицателна доходност беше ипотеката на датската банка за която гърмяха навсякъде....ама карай промиването на мозъци и безплатната реклама да върви :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
99% от кредитите у нас са с променлива лихва т.е adjustable rate mortgage и такива почти няма защото са много по-скъпи. Такова нещо, за което говориш е като еднорог у нас и почти не съществува в САЩ например. Дори и да си с фиксирана лихва вдигането на инфлацията ще доведе до това, че ще плащаш доста повече за останалите неща, от които се нуждаеш дори вноската ти да не мръдне нагоре т.е ефекта е същия като с променливата лихва, но но-малко по-мек. Дълг с инфлация няма да можеш да платиш никога защото всичките фиатни хартии са фиксирани гъвкаво срещу $ в +=5% и ако някоя страна се опита да манипулира девалвира веднага ще бъде ударена от МФ на САЩ, нали в това е обвинен Китай. Няма как да девалвираш $ спрямо самия него. Никой никога няма да ти позволи да платиш по-малко или да не платиш кредита си и ще работиш като поп 30 години и няма да има облекчения. Всичките методи, които могат да ти помогнат да избягаш от дълга ще бъдат елиминирани, ако криза всяка покупко-продажба на ценни метали, ценности и каквото и да е било, в което можеш да избягаш ще бъда абсолютно невъзможна. Срещу $ дори златото няма да ти помогне и няма да избягаш от дълга, никога и ще работиш като поп без значение дали ти харесва ли не... Невероятна глупост е да мислиш, че можеш толкова лесно да се измъкнеш по терлици с апартамента, но действително ще загубиш апартамента и всичко, което си платил за него ако инфлацията се ускори малко повече от очакваното. Това е истината, фиатния дълг не е много различен от дълга всяка друга монетарна система и няма измъкване от него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 11
julian12
преди 4 години
А, ако кредита ти е на анюитетни вноски? Дори да се вдигне лихвата "не ми дреме". И да ти кажа има доста такива кредити в западна европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Третата Световна няма да дойде ни от България, ни от Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 12
Sandy
преди 4 години
От началото на годината в България, заради нарасналите цени плод на инфлацията са бракувани и изхвърлени 25% от произведените храни и този процент се увеличава. Още толкоз залежават в складове и нямат пазар и след като им измине срока на годност и те отиват на ***. Спада цените на имотите в големите градове е между 15 - 25%. Нека си печатят пари и надуват още инфлация, така или иначе цените на имотите ще падат, а храните ще продължават да ги изхвърлят. Нека с лека ръка раздават кредити, които никога после няма да си приберат. Никой, никога няма да ви каже точният процент на лошите кредити, нито сега, нито в последствие, за да не предизвикат паника. Докъде ще е докарат така?.. До бунтове, размирици, граждански войни и накрая Трета световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Не се заблуждавай, че може да излезеш от капана и да не платиш дори и лихвите да са -99.9999%. Винаги ще трябва да плащаш същия период от време най-често 25 години или дори 30 години. Девалвацията няма да ти помогне с нищо и само ще ти навреди още повече. Единствения изход е да се ликвидира дълга т.е. да се отпише голяма част от него ВЕДНАГА, а не отписва по 1% на година примерно. Защото ако дългът намалее с 50% дори и лихвите да са 10% годишно ще ти бъде много по-лесно да го изплатиш т.е ще получиш 5-7 години икономия на време т.е. 18-20 години, а не 25. Не се връзвай колко ще си платил защото това няма никакво значение....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 10
studioaa
преди 4 години
Ще плати двойно, с двойно обезцени пари т.е няма да плати по-малко ако измериш "плащането" в реални размери... Карл маркс е казал, че всяка стойност може да се конвертира във време т.е. колко време ще го изплащаш е цената му и това може е единственото му вярно прозрение. Ти със сигурност ще до изплащаш 25 години и няма да може излезеш от капана на дълга заради обезценката на твоите доходи с помощта на инфлацията. Ако имаш дълг от X лева и доходите ти паднат наполовина както и дълга ще падне с толкова ЛИХВИТЕ ЩЕ СКОЧАТ НАГОРЕ като реакция на тази обезценка и реално това ще изисква все повече новонапечатани пари за да се държи лихвата където е била преди т.е инфлация ще скочи лавинообразно и доходите ти намалеят с над 50% заради нея. Инфлацията няма нищо общо с цените, но глуп***ците така са учени да вярват от телевизора и тази лъжлива медия. Девалвацията на дълга е същото като да тичаш по бягаща пътека, а девалвацията е това скоростта на пътеката да се удвои и ти трябва да тичаш 2 пъти по-бързо за напредваш към целта т.е. много по-трудно да изплатиш дълга след девалвацията отколкото преди нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
И това е възможно . Ако имота струва 4 пъти цената си , а лихвата намалява кредита с 1/2 , накрая ще сте платили само двойно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още