IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb трупа загуби за стотици милиони долари заради коронавируса

Гигантът в краткосрочните наеми планира да набере капитал и не се отказва от листването на борсата тази година

22:50 | 23.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Някои инвеститори обаче са скептични, че това ще е възможно, или се питат каква цена може да достигнат акциите.
Цената, на която се търгуват акциите на Airbnb, намалява рязко, казват източници, специализирани в пазара на акции на частни компании.

Преди пандемията книжата са се търгували частно на цена от над 140 долара, което оценява компанията на около 45 до 47 млрд. долара, казва Джаред Кармъл, управляващ партньор в Manhattan Venture Partners. Сега „виждаме, че акциите поевтиняват до близо 105 долара“, допълва той. Такава беше цената на акциите на Airbnb при последното й набиране на средства през 2017 г., което я оцени на 31 млрд. долара, сочат данни на Dow Jones VentureSource.

Частни купувачи на акции на Airbnb казват на продавачите, че трябва да намалят значително оценката си, съобщава Мичъл Грийн, партньор в Lead Edge Capital.

Airbnb има правото на първи отказ за продажба на акциите й, а търсенето на книжа традиционно изпреварва предлагането, което може да изкриви цените, отбелязва Кармъл.

Airbnb вече е предприела някои стъпки в отговор на кризата. Миналия уикенд компанията промени политиката си, позволявайки на клиентите да отменят повечето резервации без никакви разходи. Това лишава Airbnb от таксите й върху резервациите, но също така отнема приходите на собствениците на имоти, които задържат по-голямата част от парите, плащани от гостите.

Миналия вторник Airbnb се обърна към Конгреса и администрацията на Тръмп с искане за данъчни облекчения и други мерки в помощ на собствениците на имоти. Компанията е най-голямата платформа за споделени жилища в САЩ и преди пандемията средно два милиона души на ден резервираха обявени на сайта й имоти в цял свят.

В съвместно изявление, публикувано на сайта на компанията, съоснователите на Airbnb Чески, Джо Гебиа и Нейт Блечарзик отбелязват, че решението да предложат пълно възстановяване на средствата при отмяна на резервацията е „отговорно поведение“ предвид указанията на правителства и здравни експерти. Те допълват, че са наясно с „невероятното затруднение“, което то ще причини на много от собствениците на имоти.

Това не омилостиви всички засегнати. Туитът на Блечарзик за молбата към Конгреса предизвика буря от онлайн коментари от собственици на имоти. Една от обичайните реакции беше: „Много мило, че молите правителството да ни спаси със заеми, след като @Airbnb ни доведе до фалит. Имам точно 23 долара в банковата си сметка в момента“.

Чески, Гебиа и Блечарзик, които създадоха Airbnb през 2008 г., миналата седмица изразиха увереност, че бизнесът им ще оцелее.

„Макар за всички ни да е ясно, че коронавирусът засяга дълбоко нашата общност, знаем, че този момент ще отмине и отново ще се пътува“, заявиха съоснователите в съвместно комюнике. Те допълниха, че хората вече започват да използват Airbnb за дългосрочни резервации. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още