IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийно ефективни домове на Острова стават необитаеми заради жегата

Общо 20% от жилищата във Великобритания се пренагряват през лятото заради климатичните промени

13:13 | 03.09.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Други изследвания на топлината хвърлят вината върху недобрите проекти, често мотивирани от съображения за разходите. Размерът на жилищата също намалява, а в същото време те са населявани от същия брой хора, а повече уреди излъчват топлина. Появата на климатик не помага особено. Архитекти и проектанти вече не трябва да мислят усилено за традиционни техники на охлаждане като кръстосана вентилация, казва Илия Азароф, който е специалист по бедствено планиране в Американския институт на архитектите. Сега плащаме цената, защото дори климатикът става неподходящ за температурите, допълва той. „Сега започваме да затваряме кръга. Разбираме, че вече не можем да строим тези кутии, които разчитат само на климатици заради климатичните промени“, казва Азароф.

Най-притеснителното за експертите по зелени сгради е, че претоплянето може да бъде подобрено чрез относително прости промени в началната фаза на проектиране. Един от ключовете е гарантирането, че апартаментите имат прозорци на отсрещни страни, което позволява преминаването на прохладен въздух. Но съвременните апартаменти често имат прозорци само от едната страна, което затруднява охлаждането им. Това, разбира се, се отнася за случаите, когато прозорецът въобще може да се отваря.

По-добра вентилационна система, която може да осигури свеж въздух, също е от важно значение. Тези системи може да позволяват достигането на нов въздух в стаята по-често, например осем пъти на час вместо веднъж, както е обичайно сега, казва Саймън Уайт, партньор по устойчивото развитие в консултантската компания Cundall Johnston & Partners LLP.

По-ефективните материали също може да имат големи последици. Заради разходни съображения апартаментите често се строят с използването на леки материали, които имат по-ниска термална маса. Това означава, че те не могат да поглъщат топлина през деня и да я освобождават през нощта, казва Масуд Табатабаеи, специалист по представянето на сградите в компанията за нискоенергийна вентилация Monodraught. Лабораторията за устойчиво проектиране Alnatura в Дармщат, Германия, разработила стени от кирпич, които имат охлаждащ ефект, предотвратяващ формирането на въздушни джобове.

Много други подобрения може да бъдат направени от собственика на жилището. Това включва използването на вентилатори за таван, слагането на капаци на прозорците, балкони и засенчване на външната страна на сградата или засаждането на дървета, за да предпазват прозорците. Други промени са по-скъпи като промяна на плановете за по-добра вентилация или добавяне на външни отдушници. Изискванията варират от жилище на жилище, но принципите са лесни за разбиране.

Въпреки че решенията може да са прости, малцина предприемачи ги включват в проектите си. Кметът на Лондон Садик Хан предлага план, който изисква жилищните строители да правят моделиране на претоплянето спрямо крайни климатични сценарии. Според него климатиците трябва да са последно средства, като предприемачите трябва да отдават приоритет на проектирането на сградата и пасивната вентилация.

Във Великобритания като цяло се обмислят сходни правила, но това важи само за новото строителство за разлика от Лондон. Около 80% от сградите, в които ще живеят хората до 2050 г., вече са построени, сочат данни на канцеларията на Хан.

Възможно е съдилищата да тласнат реформите. Уайт казва, че е все по-ангажиран от предприемачи, разтревожени че проблемите с претоплянето ще се превърнат в съдебни спорове. В нова сграда в центъра на Лондон строителите били принудени да заменят за тяхна сметка фиксирани прозорци с такива, които могат да се отварят, след като температурата вътре достигнала 35 градуса по Целзий през лятото на 2018 г. В друга ситуация през същото лято предприемачът бил препълнен с необитаеми жилища под наем, защото температурите в тях стигали до 40 градуса по Целзий, затова предприемачът трябвало да поеме сметката за всяка от стаите, отдавани под наем срещу 300 паунда (400 долара) седмично.

Случаите говорят много за тенденцията с климатичните промени. „Такава работа не съществуваше преди няколко години“, казва Уайт.

Междувременно Юза решила да напусне Olympic Park, отчасти заради топлината. Тя твърди, че за нея е облекчение да обитава прохладен имот извън града. „Последната седмица през един от онези горещи дни мислех, че сърцето ми ще изскочи. Нямах търпение да си отида. Мислех, че не мога да дишам“, споделя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
red6
преди 3 години
Ако става въпрос за ниски къщи, с големи прозорци на юг, има едно относително просто и евтино решение - казва се широколистни дървета. Сянка на лято, пускат светлината зимата.Иначе добре дошли на умереният климат, господа лордове. С предполагаемото отслабване на гълфстрийм ще видят и горещо лято, и студена зима със сняг. И пороите и сушата.Чисто инфраструктурно това е най-големият проблем - трябва да имаш работещи решения за диапазона -20 до +45, като някои прийоми работещи при -10 са тотално противопоказани при +30 и обратното. Дето се вика, ще видят от де изгрява слънцето от империята, при която никога не залязвало.П.с. тях да ги оставим, тия имат пари, ще се оправят. Май. Ние обаче се местим климатично към средиземноморието и лек привкус на субтропик / тропик почва да се усеща. А тук нещо инфраструктурата ни за ВОДА я няма никаква. А се очакват хем резки и обилни валежи, тип наводнение, хем и юнашки суши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
консервант
преди 3 години
Подобни новини винаги ме оставят раздвоен! От една страна е наличието на проблем, а от друга "да ти имам проблема"! Така произведена статията, все едно задава началото на някакъв апокалипсис и хората там до дни, я оцелеят, я не! Ами намерете си решение, бе хрантутници!Човечеството, обратно на схващанията, се развива много бавно, както казваме на час по лъжичка и обикновено се внедряват по-безсмислените проекти и така често страдаме от недомислиците на "иноваторите"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 3 години
Няма толкова "остри" хора... Защо въобще строят сгради с неотваряеми прозорци... Новите им офис сгради, хотели, Лондон, Виена... А после реват.Пък в България било грозно... Да - не е така спретнато, но поне в жилищата ни е такова, каквото обитателите желаем.В Индия строят къщите си по начин, по който нощната хлад през деня да се задържа в къщата. Без климатици, без нищо. Проста архитектура.Време е и претенциозните мекерета с щръкналото кутре да осъзнаят как живее останалия свят. От векове. И вместо да се смятат за велики и да "преподават", да седнат на чина да попиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още