IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 - още една трудна година за инвестициите в бизнес имоти в Европа

Инвестициите ще се възстановят на нивата си отпреди коронакризата до втората половина на 2022 г., прогнозират консултанти

08:42 | 25.12.20 г.
<p>
	Изглед от Франкфурт.&nbsp;<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Изглед от Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Местното търсене - двигател на хотелската индустрия и през 2021 г.

Местното търсене е ключовият двигател на хотелиерската индустрия в Европа след частичното повторно отваряне на региона. Провинциалните пазари се възползват в по-голяма степен от столиците, които обичайно разчитат повече на чуждестранни туристи и бизнес пътувания. Представянето на хотелите като цяло остава под нивата от 2019 г. на почти всички локации.

Има надежда, че търсенето на локални пътувания отчасти ще компенсира отсъствието на корпоративния и събитийния пазар в края на 2020 и началото на 2021 г., но новият ръст на заразените и възобновяването на мерките за блокада натежават върху решенията за пътувания.

Наличието на ваксина срещу COVID-19 се очаква да окаже дълбоко въздействие върху траекторията на възстановяването на търсенето в хотелския сегмент. При наличието на ефективна ваксина до средата или края на 2021 г. CBRE очаква приходите на хотелите да се възстановят на нивата си отпреди пандемията до 2024 г. Скоростта на възстановяването ще зависи от локацията на хотела, бизнес микса, физическата среда, управлението и пазарната позиция.

Заради ограничаването на приходите през 2021 г. оперативните печалби на хотелите ще останат ниски. Предизвикателствата с изплащането на дълга и наемите, например, ще останат големи за много собственици и оператори. Операторите обаче са открили начини да намалят разходите по време на пандемията и ако тези мерки бъдат запазени, много хотели ще се представят по-ефективно и с по-голяма печалба с връщането към нормалността.

Някои страни в Европа имат проекти в строеж, включващи и хотели, които вероятно ще излязат на пазара. Това несъмнено ще повлияе на степента на възстановяване на някои пазари и ще увеличи натиска върху съществуващите активи в краткосрочен план.

Но много проекти в развитие, които навлязоха в пандемията в етап на проектиране или планиране, бяха или отложени, или спрени, така че заплахата за предлагането в средносрочен план ще бъде ограничена и това ще подкрепи възстановяването на оперативното представяне.

Заради предизвикателствата в краткосрочен и средносрочен план цените се очаква да останат по-ниски от нивата през 2019 г. Но отстъпките ще варират в зависимост от физическите и оперативните характеристики на активите.

Европейският дългов пазар остава отворен и ще има налично финансиране за правилните сделки. Това включва и финансиране за строеж, макар че то ще бъде скъпо. CBRE очаква кредиторите да гледат по-стратегически на експозицията си към хотели през 2021 г. – кредитополучателите ще трябва да демонстрират устойчив бизнес модел и уместен план за възстановяване.

Инвестициите в хотели намаляха рязко пред 2020 г. само с няколко значими сделки, включително някои хотелски компании се отказаха от активи, за да се рекапитализират. През 2021 г. CBRE очаква обемът от сделки да нарасне, а компаниите за частни капиталови инвестиции да са особено активни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още