IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 - още една трудна година за инвестициите в бизнес имоти в Европа

Инвестициите ще се възстановят на нивата си отпреди коронакризата до втората половина на 2022 г., прогнозират консултанти

08:42 | 25.12.20 г.
<p>
	Изглед от Франкфурт.&nbsp;<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Изглед от Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Търговските площи – зависими от възстановяването на офисите

Втората вълна на коронавируса и мерките на правителствата за ограничаване на разпространението му доминират на пазарите на търговски площи и предизвикват голяма несигурност в краткосрочен план. Доверието на потребителите нарасна през октомври спрямо дъното от април, но все още е под нивата от март на повечето пазари.

Швеция, Холандия и Полша изпревариха през лятото нивата на посещаемост на търговски обекти отпреди пандемията, докато в други ключови пазари от ЕМЕА спадът е с около 10%. Във Великобритания посещаемостта изостава спрямо останалите пазари в региона през по-голямата част от 2020 г. след по-дълга блокада, същото се отнася и за Испания, където броят на заразените започна рязко да расте от средата на август след възобновяването на туризма.

Благодарение на икономически мерки, насочени директно в подкрепа на сектора на потребителските стоки, има данни за повишено търсене след първите блокади. Това е знак за значително натрупано търсене, което може да бъде освободено след разхлабването на сегашните ограничения.

Продажбите на дребно отбелязаха годишен ръст през май в Германия, Холандия, Австрия и скандинавските страни, а през юни и във Франция. Представянето на подсекторите на търговските площи показва значителни вариации, които се очаква да се запазят, докато мнозинството от населението не бъде ваксинирано. Търговците на хранителни стоки продължават да се представят добре през 2020 г. за разлика от компаниите за търговия на дребно, ориентирани към преживяванията, храните и напитките и забавленията.

В средносрочен план пълното възстановяване на големите градски локации ще зависи от повсеместното завръщане в офисите, туризма и бизнес пътуванията. Очаква се пътуванията да се възстановят напълно към края на 2024 г.
От повторното отваряне след първата блокада търсенето на наемни площи продължава в редица страни в ЕМЕА, включително от магазини за потребителски стоки и домашна техника. Някои опортюнистични търговци на дребно използват настоящата среда, за да придобият търговски площи при по-изгодни условия. Онлайн търговците също се стремят да се установят на офлайн пазара, често в по-малък формат на градски магазин.

През последните месеци наемите на търговски площи намаляваха, а доходността растеше в много търговски центрове и на търговски улици в Европа. Пазари като Великобритания и Холандия, които вече преживяха структурни промени заради по-високите нива на електронна търговия, регистрират по-големи корекции.

Популярността на някои сегменти на търговските площи като ритейл парковете е отразена в силните им наемни нива и доходност. Развитието към обвързани с оборота наеми поне в краткосрочен план изисква промяна на наемните практики и стандарти и поставя въпроси за устойчивостта на наемните нива.

В средносрочен план обаче инвеститорите ще придобият по-голяма представа за представянето на отделни търговци на дребно, идеалния микс от наематели, кои компании са двигател на посещаемостта и каква възвръщаемост да се очаква от различните класове на управляеми нива за търговците на дребно в дългосрочен план.

Логистичните имоти – във фокуса на инвеститорите

Силното търсене на логистични имоти в Европа по време на пандемията продължава да подкрепя сектора въпреки предизвикателната макроикономическа среда. През третото тримесечие редица европейски страни регистрираха рекордни нива на усвоени площи, стимулирани главно от онлайн търговията и веригите за хранителни стоки.

CBRE очаква секторът да остане привлекателен за инвеститорите през 2021 г. Търсенето от електронната търговия ще бъде подкрепено от допълнително търсене, идващо от преконфигурирането и разширяването на снабдителните вериги с цел по-добра подготовка за бъдещи нарушения и сътресения на търсенето от потребителите.

Повечето новостроящи се логистични площи на големите пазари вече са отдадени под наем, а ограниченият дългов пазар затруднява финансирането на спекулативни имоти. Но апетитът към риск в логистичния сектор се засилва и може да станем свидетели на ръст на спекулативните проекти, макар че той едва ли ще е значителен, прогнозира CBRE.

Свободните площи ще останат на ниско ниво, така че новите имоти и строените по поръчка проекти ще бъдат бързо усвоявани. Вторичният пазар и второкласните имоти може да пострадат малко повече от предизвикателната икономическа среда и предпочитанията към модерни площи.

Конкуренцията сред наемателите за модерни логистични имоти на добра локация тласка наемите на рекордни нива на редица пазари в Европа.

CBRE прогнозира, че средният ръст на наемите на големи логистични имоти на основните европейски пазари ще достигне 1,9% между 2020 и 2024 г. Според прогнозите ръстът на наемите ще е по-голям в градските локации заради недостига на терени и по-голямо търсене от наематели в областта на електронната търговия.

Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още