IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията - ракетното гориво на е-търговията и логистиката

Електронната търговия е достигнала близо 4,3 трлн. долара през 2020 г. и е нараснала с над 27% на годишна база

16:49 | 22.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Връщане към корените – подземни станции

Задръстванията са остър проблем в големите градове, като транспортирането на стоки съставлява голяма част от обема на трафика в тях. Подземна мрежа може да е отговорът за редица европейски страни и компании, тъй като мрежа от пневматични, херметизирани тръби е използвана за превозване на стоки в европейски градове от стотици години.

Мрежите от пневматични тръби са възприети в средата на 19-и век до края на 20-и век и са използвани за транспортирането на малки, спешни пакети като поща, документи или пари на кратки разстояния между пет града – Лондон, Виена, Берлин, Париж и Прага. Сега редица нови проекти в Европа се връщат към миналото и съживяват идеята.

Големи европейски градове могат да се възползват от подобна идея, като преустроят излезли от употреба линии на метрото или разширят линиите от неизползвани пневматични тръби и може да създадат денонощен логистичен канал, свързващ центрове за изпълнение на поръчки в края на града с мрежа от градски складове, предназначени да обслужват местната общност.

Може би най-големият проект за подземно транспортиране на товари е Cargo sous terrain (CST), който ще свързва големите центрове в Швейцария от 2031 г.

Преустройство на паркинги в подземни центрове за изпълнение на поръчки

По данни на ООН 55% от населението на света в момента живее в градове. До 2050 г. те ще нараснат до 68%. Освен това ръстът на световното население означава, че до 2050 г. още 2,5 млрд. души ще живеят в градски райони.

Но с ръста на градовете расте и трафикът, което води до задръствания, въглеродни емисии, лошо качество на въздуха и в крайна сметка до климатични промени. Освен това, след като колите станат автономни и електрически, хората ще могат да ги наемат за пътувания, вместо да ги притежават. Това означава, че колите ще бъдат използвани постоянно вместо да бъдат паркирани, а този сценарий включва значително намаляване на времето за използване на паркинги.

В резултат на този преход нуждата от големи паркинги ще намалее, създавайки реална възможност за разрешаване на пъзела къде да бъдат разположени изискваните градски центрове за изпълнение на поръчки. Освен това въпросните паркинги може да бъдат преустроени в градски микроцентрове за изпълнение на поръчки, образуващи свързана мрежа от хъбове, обслужвани от логистични мрежи от споменатите вече пневматични тръби.

Идеята вече е приложена на практика. В Париж, например, Chronopost оперира две подземни инсталации – първата е открита през 2005 г. на мястото на бивш паркинг точно под площад „Конкорд“, а втората, която е отворена през 2013 г., се намира в Богрюнел под съществуваща сграда.

Друга компания, която се стреми да се възползва от тази благоприятна възможност, е израелският стартъп Fabric, известен преди това като CommonSense Robotics, който се установи в Ню Йорк преди повече от година. Fabric комбинира технологията на автономните роботизирани системи за съхранение с инфраструктурата на подземните паркинги и смята да създаде мрежа от свързани микроцентрове за изпълнение на поръчки между градските центрове чрез подземните паркинги, които са преустроени, за да станат автоматизирани центрове за изпълнение на поръчки.

През декември 2019 г. компанията откри първия си подобен център, който се намира точно под кулата Шалом Мейр в центъра на Тел Авив – площ от 18 хил. кв. м с височина 11 метра, стайни и контролируеми температури за съхранение на пресни стоки, откъдето компанията може да доставя стоки за по-малко от един час.

Новата европейска снабдителна верига PAL – от прогнози към реалност

Европейската снабдителна верига PAL има потенциал да се превърне в реалност. Чрез микс от нови технологии като изкуствен интелект, роботика или автономни автомобили с преустроена и свързана инфраструктура – неизползвани имоти, подземни паркинги, тунели или пневматични тръби.

Страни като Германия, която очаква значителен ръст на електронната търговия в бъдеще, ще бъдат подложени скоро на засилен натиск от страна на крайните потребители да предлагат по-бързи и ефективни откъм разходи решения за доставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още