IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook добавя над 200 млрд. долара към глобалната икономика, сочи доклад

Социалната мрежа помага за създаването на нова вълна малки компании в различни сектори, смята оперативният й директор

17:16 | 20.01.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Със своите 1,35 млрд. потребители социалната мрежа Facebook би заела второто място в света по брой на населението, ако беше държава.

И макар потребителите й да обитават само виртуална страна, от компанията казват, че Facebook генерира реална икономическа активност на стойност 227 млрд. долара и 4,5 млн. работни места през 2014 г. според проучване на консултантската компания Deloitte & Touche, поръчано от самата мрежа.

Докладът разглежда компаниите, които поддържат страници във Facebook, както и мобилните приложения и игри в социалната мрежа и измерва цялата икономическа активност в резултат от тях. Взема се предвид също и търсенето на устройства и услуги за онлайн свързаност, генерирано от Facebook.

Така например когато дадена компания се рекламира на страниците на Facebook, някои от последвалите продажби могат да бъдат пряко свързани с Facebook. Когато потребителите дариха 100 млн. долара за изследвания на заболяването амиотрофична латерална склероза през лятото покрай кампанията със заливането с кофи ледена вода, автоматичните видеореклами на Facebook бяха ключов фактор за това.

„Хората вярват, че технологията създава работни места в технологичния сектор и разрушава работни места навсякъде другаде“, коментира главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг пред Ройтерс. „Този доклад показва, че това не е вярно.”

Според Сандбърг Facebook помага за създаването на нова вълна малки компании в различни сектори. Тя дава за пример група млади жени в Бангалор в Индия, които са стартирали бизнес с аксесоари за  коса чрез Facebook или майка от Северна Каролина, която продава собствена линия облекло през социалната мрежа.

Докладът идва на фона на критиките в редица сектори, насочени срещу стартиращи в интернет компании като услугата за споделено пътуване Uber и за споделяне на жилища Airbnb.

Според критиците тези услуги заобикалят регулациите и застрашават установените таксиметрови фирми или хотели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 7
lyusien
преди 9 години
Целта на Феисбуук за тази година е цена на акция от 88 долара и бъдете сигурни че ще я постигнат Основната и деиност е мобилната реклама но бъдещето на Фейсбук е създаване на работа от къщи -от дома в които живеем Стотици професии могат да си вършат работата в къщи чрез Феисбуук и мобилните му приложения - счетоводители брокери търговски агенти малки фирми за производство анализатори програмисти икономисти Основния проблем е осигуряване на сигурност и защита на информацията и обмена на данни Вероятно от Феисбуук скоро ще го направят Представяте ли си какви огромни бонуси за икономиката може да създаде тази програма -работа в къщи Само си представете премахване на трафиците и натоварените магистрали влакове и автобуси тълпите по улиците и огромната загуба на нерви енергия идори свободно време Излежда фантазия но не е Повервайте ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още