IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook изгуби битката срещу използването на фалшиви имена в Германия

Германските власти отсъдиха, че социалната мрежа няма право да изисква от потребителите да се регистрират с истинските си имена

16:38 | 29.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Facebook вече не може да спира потребителите в Германия да създават профили под фалшиви имена, съобщава Ройтерс.

Германският орган за защита на личните данни реши, че социалната мрежа не може да променя избраните имена на хората или да иска от тях да бъде представен какъвто и да е официален документ за идентификация.

Решението излезе, след като Facebook блокира профил на жена, която е използвала псевдоним при създаването на акаунта си.

От Facebook заявиха, че са разочаровани от решението, което според германския съд отговаря на европейските закони.

„Използването на истинските имена във Facebook  защитава неприкосновеността на личния живот и безопасността на хората, като им гарантира, че те знаят с кого споделят и с кого се свързват“, заяви компанията.

Политиката на социалната мрежа за използването на истинските имена напоследък бе обект на протести пред централата ѝ в Калифорния, в които се включиха транссексуални, американски индианци и жертви на домашно насилие, които вярват, че анонимността е съществена за тяхната лична сигурност.

Жената от Германия е искала да използва псевдоним, за да избегне нежелани контакти във връзка с бизнеса ѝ.

През октомври 2014 г. Facebook изясни политиката си за използване на истинските имена, заявявайкиq че потребителите ще трябва да „използват истинските си имена от реалния си живот“.

Организаторите на протестите от юни обаче казват, че компанията променя правилата си твърде бавно.

Институцията в Хамбург, която регулира социалната мрежа в Германия, заяви, че принуждаването на потребителите да се регистрират с истинските си имена нарушава правото на лична неприкосновеност на индивида.

Органът отхвърли и аргумента на Facebook, че тъй като европейската централа на компанията е в Ирландия, тя подлежи на ирландското законодателство.

В одит от декември 2011 г. органът за защита на данните в Ирландия реши, че политиката на Facebook за използване на личните имена не е в противоречие със законите на страната.

Комисарят за защита на личните данни в Хамбург Йоханес Каспар обаче каза: „По този въпрос Facebook не може да твърди, че са приложими само ирландските закони в защитата на личните данни. Всеки, който играе на наш терен, трябва да играе според нашите правила“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още