IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо YouTube и Facebook запушват устата на един американец?

Няколко интернет компании премахнаха съдържание и блокираха профили на скандалния радиоводещ Алекс Джоунс

10:52 | 07.08.18 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	Скандалният радиоводещ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Скандалният радиоводещ. Снимка: Ройтерс

Ако питате американеца и скандален радиоводещ Алекс Джоунс, то престрелките в началното училище "Сенди Хук" от 2012 г., когато психично болен младеж застреля 26 души, са били инсценирани от актьори. А климатичните промени са просто огромна измама. Но въпреки тези налудничави теории милиони американци застават зад думите му.

Сега обаче редица водещи технологични компании започват да се бунтуват срещу неговата пропаганда. Първоначално Spotify и Apple премахнаха профилите на десния популист от платформите си, а сега това правят и YouTube и Facebook. Преди няколко седмици YouTube свали четири видеа на Джоунс, като предупреди, че може да спре завинаги достъпа му до платформата, ако натрупа три нарушения в рамките на 90 дни. Сега той няма право да излъчва предания на живо през идните три месеца. Spotify също премахна определени епизоди от програмите на Джоунс, както и подкаст приложението Stitcher.

Най-голямата в света социална мрежа Facebook обяви, че е премахнала четири страници, принадлежащи на Джоунс, които многократно са публикували съдържание през последните дни, нарушаващо стандартите на общността за речта на омразата, тормоза и подстрекателството към насилие, предава Bloomberg.

„Всички потребители се съгласяват да спазват Общите условия и Правилата на общността, когато се регистрират, за да използват YouTube", казва становище по електронната поща до агенцията и говорител на сайта за видеа на Google. „Когато потребителите неколкократно нарушават тези правила, като например правилата ни срещу речта на омразата и тормоза, или нашите условия, забраняващи заобикаляне на мерките ни за принудително изпълнение, ние прекратяваме акаунтите им".

Технологичните компании са подложени от известно време на натиск да блокират Джоунс. По време на шоуто си InfoWars той разпространява конспиративни теории, вариращи от това, че стрелбата в "Сенди Хук" е била организирана от правителството до твърдения, че терористичната атака от 11 септември 2001 г. е „вътрешна работа".

Twitter засега не е отстранил Джоунс или InfoWars от платформата си.

„Ние бяхме напълно забранени във Facebook, Apple и Spotify", заяви Джоунс в Twitter в понеделник. „Кой консервативен новинар ще бъде следващият?"

Той насочи последователите си към уебсайта на InfoWars, където негов постинг нарича блокиранията „координиран комунистически удар". Говорител на Twitter потвърди, че InfoWars и асоциираните акаунти в момента отговарят на правилата на Twitter.

Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

10
rate up comment 15 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Фейсбоклучарника и останалите платформи са тотално превзети от крайно-лява пасмина, същата пасмина която стои зад корабите спасяващи бежанци в Средиземно море и същата хунта, която контролира еврогейския съюз и се опитва да прокара истамбулската конвенция у нас. Това, което се случва не е учудващо и изисква на намеса на регулаторите в САЩ, която ще дойде съвсем скоро убеден съм. Все пак хубаво е, че се случва точно това, така повече хора ще се запознаят с идеологията на крайно-лявото позната маскирана като "либерализъм", а в действителност марксо-ленинизъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
Фейсбоклучарника и другия Видео Комсомолская правда не трият сефте таю си еббало ммаййката и цензурата също кат в тоя *** сайт, нещо кат се различава от Еврогеййската линия и тукашните на заплатка от 200 леа треперейки трият сакън дан загубят и тва дет имат кат преписваческа работа, после що имаме демографски срив, че то по време на Турското Робство сме били на плюс ве еееей дан говорим за "злия Комунизъм" а са си еббааалоо и у геноцида и у "демокрацията" и чудото ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
....когато психично болен младеж застреля 26 души, са били инсценирани от актьори....-------------------------аа тоз открил топлата вода, аз тука дъм ги писал тия преди години ехеее, за кви ли не "атентати и страхотии" .... :)) то не беха "отровени от газове" Сирия дет възкръсваха не беха Скрипали, "застреляни у молове" в Лас Вегас там беше върха на слафоледа, та "луди пилоти" а той самоледа си беше свален и секви други измислени тъпотииии и простотииии с остаени документи и визитни картички по жамовете на колите, също и "поели отговорност" съчинени измислени придворни в новините Ал Кайди, Ал пичкка им Лелина измислена и прочеее .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 5 години
който може, в случая *** на въпросния сайт... иначе дали инструмента на цензура ще е при управляващита или просто всичките канали за информация са при тях е едно и също нещо. Запушването на всички усти е еднакво вредно от това да ги оставиш всички отворени, истината е в баланса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 5
abdul
преди 5 години
Джоунс е част от пропагандата, а тя работи с измислици омешани с истини.Този инструмент се ползва не просто от джоунс, ползва се от всички БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ.Блокирането на джоунс води до точно обратния на прокламирания ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 3
Varfor
преди 5 години
Мисля, че тук сме наясно, че Джоунс говори небивалици, но кой определя коя новина е лъжлива? Ако този инструмент е съсредоточен в ръцете на упраешяващите, те винаги биха го използвали, за да запушат нечия уста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 18
khao
преди 5 години
лъжите и манипулациите не трябва да се бъркат със свобода на словото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 5
abdul
преди 5 години
Борбата срещу "фалшивите новини" (каквото и да значи това), ще има точно обратния ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 20
Jorkata
преди 5 години
Точно тоя *** нямам нищо против да го блокират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 11
Varfor
преди 5 години
Ако бъдем точни, Spotify не е премахнал подкаста му, а само някои епизоди. За разлика от FB и YouTube.Аз съм против това им решение, тъй като каквито и глупости да говори Джоунс, това е удар среща свободата на словото. А и така феновете му ще са още по-настървени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още