IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След нацистки коментари Twitter отново блокира акаунта на Кание Уест

Трябва да престанем постоянно да не харесваме нацистите. (...) Обичам нацистите, каза рапърът в интервю

09:32 | 02.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ETIENNE LAURENT
Снимка: EPA/ETIENNE LAURENT

В петък Twitter Inc отново спря акаунта на Кание Уест, само дни след като му беше възстановен, тъй като негови туитове нарушиха правилата на платформата за социални медии.

Собственикът на Twitter Илон Мъск, който нарича себе си абсолютен привърженик на свободата на словото, приветства завръщането на рапъра, сега известен като Ye, в платформата през октомври.

В последния си туит късно в четвъртък Мъск заяви: „Опитах се да направя всичко възможно. Въпреки това той отново наруши правилото ни срещу подстрекаването към насилие. Акаунтът ще бъде спрян“, предава Ройтерс. 

Късно в четвъртък Twitter ограничи един от туитовете на Ye. Акаунтът му беше спрян в рамките на час, след като Мъск отговори на потребител на Twitter, който каза „Илон поправи Кание, моля".

Американският рапър, дискредитиран заради антисемитски изказвания, отново предизвика възмущение. „Харесвам Хитлер" и „Обичам нацистите", заяви музикантът и моден предприемач в интервю за известния ултрадесен любител на теориите на конспирацията Алекс Джоунс. „В Хитлер виждам и добри неща“. Малко след тази проява пък считаната за дясна онлайн мрежа Parler обяви, че планираната ѝ продажба на Уест е отменена.

„Този човек (...) изобрети магистралите и микрофона, който използвах като музикант", каза рапърът, който промени името си на Ye. Той носеше черна маска, която покриваше цялото му лице по време на интервюто. „Не можеш да кажеш на глас, че този човек никога не е направил нищо добро, и аз няма да се съглася с това“. 

Когато Джоунс контрира, че нацистите са направили „наистина лоши неща", Уест отговаря: „Но те са направили и добри неща. Трябва да престанем постоянно да не харесваме нацистите. (...) Обичам нацистите“. На интервюто в платформата на Джоунс Infowars присъства и известният антисемит и отрицател на Холокоста Ник Фуентес, с когото Уест е вечерял в компанията на бившия президент Доналд Тръмп миналата седмица.

Забележките на рапъра веднага предизвикаха възмутени реакции. Организацията Republican Jewish Coalition, която се смята за мост между Републиканската партия и еврейската общност, нарече Уест „гнусен, отвратителен фанатик, който се е насочил към еврейската общност със заплахи и нацистки клевети". Уест, Фуентес и Джоунс образуват „отвратителен триумвират от теоретици на конспирацията, отрицатели на Холокоста и антисемити". Израелският посланик в САЩ Майкъл Херцог изрази „отвращение" от интервюто на Уест. „В момент, когато антисемитизмът се засилва, е тревожно, че подобна гнусна реторика получава трибуна и се легитимира“. 

Twitter беше възстановил акаунта на рапъра, преди да приключи поглъщането на социалната медийна платформа от Мъск на стойност 44 млрд. долара. По-късно обаче милиардерът уточни, че не е имал никаква роля за връщането на Ye в Twitter.

Уест, който през 2016 г. беше диагностициран с биполярно разстройство, неведнъж в миналото е привличал вниманието с антисемитски изказвания. През октомври германският производител на спортни стоки Adidas прекрати сътрудничеството си с 45-годишния Уест с незабавен ефект, след като Уест отправи заплахи срещу евреи в Twitter. Други компании, като например модната марка Balenciaga, също прекратиха партньорството си с Уест.

Коментарите на рапъра бяха посрещнати с възмущение и в онлайн мрежите - на фона на което Parler обяви края на планираната си продажба на американския рапър. Това решение е било взето по взаимно съгласие „в средата на ноември", обясни компанията майка на Parler - Parlement Technologies. В средата на октомври Уест и Parler обявиха, че рапърът иска да купи дясната онлайн мрежа, основана през 2018 г. Тя стана особено популярна сред поддръжниците на Тръмп. Уест обоснова намерението си да купи мрежата с това, че иска да защити свободата на изразяване - очевидно също така е търсел нова платформа, след като публикациите му в Instagram и Twitter бяха изтрити.

Неотдавна Уест предизвика раздразнение, когато вечеря с Фуентес в имението на Тръмп „Мар-а-Лаго" във Флорида. Тръмп също бе подложен на „масиран обстрел“ в собствените си редици заради срещата.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс например заяви, че постъпката на Тръмп е „погрешна". „Мисля, че той трябва да се извини", каза Пенс. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви, че в партията „няма място за антисемитизъм и расизъм". За всеки, който се среща с антисемити и расисти, е „много малко вероятно някога да бъде избран за президент на САЩ". В средата на ноември Тръмп обяви, че иска да се кандидатира отново на президентските избори през 2024 г. Кание Уест също иска да се кандидатира – поне според собствените му изявления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още